CLANEK

 

Technoservis Nula2 06/06

Další díl rubriky o zajímavých technovinylech je tady! DJ Daho v něm oprašuje úspěšný hit The Flow od Juana Atkinse, představuje nové singly labelů Monolake a Tresor a nakonec doporučí kompilaci španělských talentů.

 

Model 500 - The Flow
R+S Recordings 070
www.rsrecords.com

Kdybychom se vrátili o neuvěřitelných jedenáct let zpět, tedy do roku 1995 a zavítali do těch nejznámějších, dnes už legendárních, recordshopů, z předních pozic regálů by na nás jistojistě hleděla nová deska Juana Atkinse, kterou vydal pod pseudonymem Model 500. Titul nesl název The Flow a reprezentoval špičku tehdejší taneční scény. Je více než jasné, že šlo o klasický Detroit jak se patří. Remixová podoba této desky zdaleka předčila originál a jakpak by ne, když remeakovali Underworld, v té době velice na vzestupu! Dodali fantastický hymnus, jaký se hned tak někomu nepovede. Nadčasovou, těžkou valivou záležitost, kterou si Underworld šplhli nejen u svých fanoušků. Dalším zúčastněným byl Alex Reece, rovněž v té době velice populární act. No
a to už nám zbývá jen G-Funk mix, což je uvolněná triphopová odpočinkovka se sladkým sexy vokálem. Co? Říkáte, že je ale rok 2006? Ano máte pravdu, ale dobrá deska prostě nezestárne!


Monolake - Alaska Melting
Monolake 020
www.monolake.de

Robert Henke aka Monolake opět vyráží za hranice naší galaxie, aby pak mohl prostřednictvím svojí hudby všem jeho posluchačům reprodukovat chápání svého pochmurného hudebního světa. Sice se daleko ze svojí orbitální dráhy počinem Alaska Melting neodchýlil, avšak i tak jde o poměrně odlišný kousek. Nechybí klasická prostorová echa a temný nádech kompozic, ale co je podstatné, že celkový obraz a rytmika jsou hodně přímočaré. Jako to v dnešní době prvozuji i jiní producenti, je i zde cítit jisté propojení dávné minulosti s tou nejčerstvější přítomností. Efekt je pak naprosto úchvatný a působí naprosto přirozeně! Svoji přímočarostí si tento kus Monolake získal na tanečnosti a je tedy jen otázkou času, kdo ho použije a využije jeho skryté energie jako první? Jedné věci se věru nemusíme obávat, že to bude někdo z České republiky, těžko-Anežko!


Joey Beltram - Code 6
Tresor 226
www.tresorberlin.de

Mnohými zapomenutá, jinýmy zase neobjevená, legenda technomusic, američan Joey Beltram, opět boduje na poli taneční scény s novou deskou vydanou u německého Tresor Records! Singl Code 6 je stylově jakýmsi pokračováním předchozího alba The Rising Sun. Ačko, postavené na hutných kovových beatech a silném old-schoolovém motivu je jasnou volbou všech deejays s úmyslem bavit lidi a předávat jim energii. Reakce budou ve správný čas a na správném místě stoprocentně a jedině pozitivní. B-strana už je ale o něčem zcela jiném. Rozprostírá se na tohoto umělce v dosti nezvyklé poloze temného berlin-soundu. Postupně se přidávají další a další zvuky a skryté hlasové samply. Když je kompozice kompletní, znenadání se dostaví uvolněný stop-time,
aby se mašinérie mohla po chvíli opět rozjet do ztracena. V každém případě jde o parádní desku, jakých není nikdy dost a tak právě proto by jste ji měli všichni registrovat, a věnovat jí pozornost.



Various Artists - Mirror Reflection
Infecta 004
www.infectarecords.com

První vlna španělského technosoundu, který zahubil sám sebe, je nenávratně pryč a tak je na scéně dost místa pro nové talenty a hlavně novou a nápaditou hudební produkci. Právě z těchto důvodů vznikl label Infecta Recordings, podporující nové a originální producenty. Asi už všichni budete znát jména, jako je Event 7, Exium, Wavesound, nebo Luka Baumann, právě těm patří minikompilačka Mirror Reflection. Deska, sestavená ze čtyř tracků a dvou loopů je přehlídkou toho nejlepšího španělského techna, které Vám může dnešní doba nabídnout. Nenajdete tady ani jeden vyloženě špatný track nebo nějakou slabší variaci na zmiňovanou
první vlnu španělké produkce. Všechny tracky zde mají své místo a najdou své využití. Snad se i tady najde skupinka lidí, kteří poznají dobrou technoprodukci a náležitě to také ocení !!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016