CLANEK

 

Technoservis Nula2 01/07

V dnešním díle rubriky Technoservis si představíme čtyři veselejší a tanečnější desky z oblasti techna, protože je tato oblast stejně podstatná jako druhá vážnější tvář scény. Poté se stručně podíváme na několik zajímavých informací o připravovaných releasech a vůbec o tom, co se chystá v nejbližších měsících v evropských lisovnách.

 

Filterheadz - Blue Sky Happiness
Love Distortion 004
www.filterheadz.com

Naprosto notoricky a s jistotou všichni znáte hned několik velkých hitů formace Filterheadz. Ať to jsou jejich původní kousky jako Yimanya nebo nespočet vyvedených remixů ve velice¨osobitém a chytlavém stylu. Obdobně se tváří i jejich nový kousek Blue Sky Happiness, jež si můžete na zmiňovaném maxáku vychutnat ihned ve dvou verzích. Obě varianty však mají jedno společné a tím je uvolněná, pohlcující pozitivní atmosféra, skutečně jakoby navozená něčím nadzemským a povznášejícímse. Rytmus stejně uvolněně posunuje děj vpřed a sladké samply kláves umocňují veselého ducha kompozice. Ani náhodou se nedá říci, že by šlo o nějak lacinou a prvoplánovou záležitost. Blue Sky Happiness bude rozhodně ve správný moment perfektně fungovat a často uvidíme tančící dav s rukama nad hlavou a tak to má na správné party asi být!

Marko Nastić and Billy Nasty - Bordel EP
Erresistible Musick 013
www.markonastic.com

Fenomén minimálové modernizace a transformace se nevyhýbá ani špičkám těch stylů, kde by jsme si to před časem jen stěží dovedli představit. Pokud takové fuze však mají hlavu a patu, není sebemenší důvod se jim nějak bránit. Za všechno mluví poslední počin Slovince Marka Nastiče a otřelého technobijce Billy Nastyho. Jejich společné aktuální Bordel EP je velice povedenou kombinací italo-looptechna, elektra s nesporným vlivem vlny minimalu. Ten zde však působí pouze jako určitý limiter vkusnosti a obě strany tak zůstávají prudce a velice taneční. Vrčavý elektromotiv postupně přehluší ústřední melodický motiv, jež jsme jen stěží už někde mohli slyšet. Tvoří ho melodické samply, vytvářející chytlavou melodii.  B strana o něco důrazněji "šlape" do rytmu, avšak postupy zůstávají. Pokud chcete, aby na vaše sety bylo na parketě plno a zároveň se nebráníte invenci, máte tímto na 100% vybráno.

DJ Preach & Marco G - Culture Shock EP
Recycled Loops 021
www.recycledloops.com

Špičky italského looptechna opět v akci, asi tak by se ve stručnosti dalo charakterizovat nové společné EP DJe Preache a Marca G, které právě spatřilo světlo světa. Jde o jasný hit na dlouhý čas!  Rázný, úderný a šlapající rytmus, chytlavé a efektní hlasové samply a mrštné hi-haty dokreslující celou atmosféru. B-strana ještě začne znenadání pozvolna "bručet" a máme na světě vyjímečně taneční kousek. Tato deska sedne snad každému, kdo má rád tu veselejší stránku technohudby. Všechny tři obsažené "fláky" jednoznačně vybízejí vyrazit
na taneční parket a nechat se strhnout navozenou atmosférou. V žádném případě není tato deska jen ryzí techno. S určitostí říkám, že po ní často sáhnou i tech-houseoví DJs, když se jim zachce rozpoutat na parketě skutečně živou atmosféru. Za to dávám sám ruku do ohně.

Unknown artist - James Brown is dead
Schranz Records 053

James Brown is dead v originále od formace L.A.Style patří mezi naprosto první skladby, o kterých se už někdy v roce 1990 říkalo: "to je techno". Byl to naprostý hymnus nové hudby, jež oslovila tehdy pouze úzkou skupinu lidí. Ti, co vydrželi dodnes vědí, o čem mluvím a dají mi určitě za pravdu, že James Brown is dead je nezapomenutelná pecka. Historie se opakuje a stejně jako třeba v módě to platí i v hudbě. Stejně, jako se nedávno vrátil deset let starý styl hardcore v podobě dnešního schranzu, naprosto stejně se vrátila skladba James Brown is dead.  Stylově pozměněna, o poznání rychlejší, ale stále je to ona! Originální samply, efekty, všechno zůstalo. I když nepatřím mezi fanoušky schranzu, i tak na mě tato skaldba i díky super mixáži dýchá onou dávnou dobou a nezapomenutelnou atmosférou, zrychlena jako doba ve které dnes žijeme. Jediné, co mě ale hryže, je naprosto hrůzostrašná představa a strach z toho, že jelikož tato deska vyšla v opravdu "citlivé" době, bude její vydání vykládáno zcela jinak…..

Na co a proč se můžeme těšit?

- Český producent Lukáš Novotný aka Cyp má za sebou už jeden release na Inceptive records. Hned na počátku nového roku ho čeká vydání dvou tracků na labelu Pohjola Mr. Grovskopy, což je rozhodně úctyhodný počin. Půjde o pořadové číslo Pohjola 004!

- Další český producent, chystající se vydat novou desku je o něco méně známý Kwaczo. Půjde o "dvojku" labelu Beat Butchery Records. Zajímavá je také sestava zúčastněných remixérů: Mindhole, Agent a hlavně Takaaki Itoh. No nechte se překvapit!
 
- Společný čas ve studiu právě tráví James Ruskin a Luke Slater a pracují společně na novém materiálu. V tomto případě jsem zvědav i já, co z doho vzejde!

- Také Surgeon asi dlouho nevydrží mimo studio. Opět se chystají hned dva nové releasy!
Tentokráte na Dynamic Tension Records. Whose bad hands are these Part 1 a Part 2, tedy Dynamic Tension 008 a 009. A jelikož Surgeon v posledních letech koketuje více a více s jinými styly než je jen techno, remixovat budou: Monolake, Vex'D a Autechre!

- Rovněž Makaton aktivně pracuje na novém počinu labelu Rodz-konez 016! Těšíte se? 

- Paul "Damage" Bailey se prezentuje na sampleru labelu Semantica Records trackem Multiball. Společnost mu dělají ještě Svreca a Amík Kero. Také pěkný kousek, věřte!


Recenzované tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016