CLANEK

 

Radio 1 začalo vysílat před třiceti lety

V pondělí 19. října to bude přesně 30 let, kdy začalo pirátsky vysílat Radio Stalin z katakomb pod bývalým Stalinovým pomníkem v Praze. Přes peripetie se zabavením vysílačky a dočasnou změnou názvu na Radio Ultra získala stanice nakonec v březnu 1991 oficiální licenci a dnešní název Radio 1. Vzhledem k aktuální koronavirové situaci bylo bohužel nutné všechny připravené akce zrušit. Hlavní část pirátských oslav se tak odehraje v éteru. Narozeniny připomene také Pirátský balíček Radia 1 a limitovaná edice trik.

 

Narozeninový program se soustředí kolem Domácí divočiny, díky které se DJové Radia 1 nabourávají do vysílání z vlastních domovů a můžou tak do éteru poslat téměř cokoliv. Speciální vysílání si v narozeninovém týdnu připraví také polovina "statečných", kteří budou zrovna ve studiu. Konkrétně to budou Zdeněk Hnyk, Rao Uppaluri, Pierre Urban a Vojtěch Tkáč

Koncem týdne na oslavy naváže Pirátský balíček Radia 1, který poběží až do konce letošního roku. V narozeninovém týdnu odstartuje také speciální merchandise s motivem pirátské kozy. Každý výherce Pirátského balíčku dostane placku, samolepku a magnetku, ostatní si mohou na e-kiosku Radia 1 koupit trika z limitované edice.

Radio 1

Radio 1 začalo vysílat pod názvem Radio Stalin z katakomb pod někdejším Stalinovým pomníkem v Praze na Letné. Vysílačka i technické zařízení byly darem francouzského rádia Energie (NRJ) na podporu svobody projevu v tehdejším Československu. Radio Stalin vysílalo pirátsky od 19. do 25. října 1990 v rámci výstavy Totalitní zóna a vzbudilo mimořádný ohlas. Po týdnu vysílací zařízení zabavila policie a vysílání muselo skončit. Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepsalo na 30.000 lidí. Na začátku roku 1991 bylo zařízení vráceno a v březnu se Radio 1 stalo první českou soukromou rozhlasovou stanicí v této republice. Radio 1 se od začátku své existence lišilo od ostatních komerčních stanic svou alternativní hudební dramaturgií, která není svázaná hitparádovými pravidly. Hlavní charakteristikou Radia 1 je maximální otevřenost, a to jak k různorodým hudebním žánrům, tak i v přístupu k posluchačům. Během své existence se Radio 1 stalo významným kulturním fenoménem, zcela ojedinělým v evropském prostoru.

Radio 1 je možné poslouchat na frekvencích 91,9 FM (Praha a okolí), 97,5 FM (Plzeň), 98,7 FM (Liberec) a 100,2 FM (České Budějovice). Samozřejmě také po internetu a digitálně v síti DAB+. Více informací najdete zde, kde jsou ke stažení i mobilní aplikace.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016