CLANEK

 

Známé hlasy Radia 1 nablízko v Čítárně Unijazz

Jana Kománková, Jerry Žák, DJ Kaya a další osobnosti Radia 1 uvedou své pořady v rámci živé besedy v Čítárně Unijazz. Čítárna Unijazz i Radio 1 platí už tři dekády za tradiční prostory pro podporu a rozvíjení alternativní kultury. Ve spolupráci s usedlostí Krenovka, kde od roku 2022 sídlí, spojila nyní Čítárna s Radiem 1 síly v nové sérii poslechově-diskusních pořadů Radio 1 nablízko. Během několika navazujících večerů budou diváci moci zažít zásadní pořady této rozhlasové stanice i ve vizuální formě a prostřednictvím besedy vedené moderátory Janou Kománkovou nebo Jerrym Žákem proniknout hlouběji do myšlenkového světa hostů z řad legendárních DJs Radia 1.

 

Vybraný pořad Radia 1 a jeho moderátor, aktuální hudební nahrávky, ale také zážitky, vzpomínky, komentáře i vizuální materiály, které by se do běžného rozhlasového formátu nedostaly – to vše provázené Janou Kománkovou či Jerrym Žákem. Tak bude vypadat série večerů Radio 1 nablízko v Čítárně Unijazz. Startují už 26. února tradiční Hitparádou Radia 1, pak nás 11. března čeká naživo Reggae Klub s DJ Kayou a třetí večer je plánován na 13. května. Pořady začínají vždy v 19:00, vstup je volný.

Čítárna Unijazz už od svého otevření roku 1997 v původních prostorách v Jindřišské ulici plní funkci kultovního a bezpečného místa pro setkávání a propojování lidí, myšlenek i kulturních podnětů nejen z alternativní scény. Ve večerním programu se střídají autorská čtení, přednášky a besedy, filmové projekce, divadelní představení a koncerty. Po čtyřleté pauze se v roce 2022 podařilo Čítárnu znovu otevřít v prostorách historické usedlosti Krenovka na úpatí Žižkova.

Radio 1


"S postupným zabydlováním v novém působišti v Husitské 22 rozvíjíme vedle čistě literárních, filmových či hudebních pořadů i nové programové formáty v podobě mezižánrových tematických večerů, které naši diváci jinde nezažijí. Živé provedení oblíbených pořadů Radia 1, obohacené o promítání fotek, videí a moderovanou debatu je přesně takovým intermediálním formátem, jaký jsme hledali," 
říká dramaturgyně Čítárny Unijazz Anna Marie Hradecká.

Radio 1 je legendární pražská rozhlasová stanice s bezprecedentně otevřeným přístupem k hudebnímu vysílání. Za dobu své existence od roku 1991 získala řada pořadů i jejich moderátorů kultovní status. Mnoha hudebním počinům se díky odvysílání na Radiu 1 dostalo pozornosti médií i publika. Radio 1 plní funkci šiřitele aktuálních informací nejen z české alternativní scény mimo jiné díky každodennímu kulturnímu servisu, flexibilním zařazováním nových hudebních skladeb i připomínáním zásadních hudebních počinů z hudební historie. 33 let existence Radia 1 mapuje obrazová publikace Radio 1 – Život v éteru, která byla pokřtěna právě v Čítárně Unijazz a během série večerů Radio 1 nablízko bude na místě ke koupi.

Radio 1


"Křest knížky
Radio 1 – Život v éteru ukázal, že posluchači se o zákulisí rádia zajímají a chtějí se přijít podívat na to, co jindy jen slyší. Protože se Čítárně Unijazz líbilo, jak posluchači interagují, rozhodli jsme se zkusit vyvinout akci, kde budou jednotlivé pořady ožívat. Do budoucna je možné zkoušet spoustu dalších variací včetně vysílání přímo ze Žižkova. Zatím začínáme s tím, na co máme stabilně nejvíc ohlasů: Hitparáda, Reggae klub a uvidíme, co dál. Možnost přijít zažít své oblíbené rádio v jiné podobě a strávit příjemný večer v místě, které je na takové večírky jako stvořené, se mi zdá velmi fajn," dodává k celému konceptu série Radio 1 nablízko Jana Kománková.

Večery Radio 1 nablízko vznikají s podporou SUDOP Real a kulturní památky Krenovka, kde Čítárna Unijazz spolu s dalšími kulturními institucemi sídlí.

 

FB Čítárny Unijazz

IG Čítárny Unijazz

Web Čítárny Unijazz


Čítárna Unijazz

Husitská 22, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Otevřeno Po – So 14:00 – 23:00

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016