RECENZE

 

Rubrika: Breakdown – all kindz of breakz

NOISIA má vize a fakt do nich kope! Seznamte se s německým underground soulem, který zpívá Platnum, a tipněte si, kdo jestli Plump DJs, Craggz & Parallel Forcies, Dreadzone a Rascal & Klone chystají album nebo zakládají vlastní label. Míří k nám Jagga Jazzist, Nightbreed a Dylan, Tech Itch i Robyn Chaos.

 

NOISIA a její VIZE

Minulý rok se zdálo, že nizozemské trio útočí na pozice velmi tvrdě. Teď máme konec dubna a je jasné, že rok 2005 bude pro partičku, která se skrývá pod lehce záhadným jménem NOISIA, ještě úspěšnější! Thijs De Vlieger, Nik Roos a Martijn Van Sonderen, mimo drum & bassu taky fanoušci playstation a porna, hodně rychle vystřídali na výsluní jiné evropské "hvězdy", shodou okolností krajany, Black Sun Empire. Možná se jim o tom ještě před dvěma roky zdávalo?

NOISIA totiž jistým způsobem znamená "vize" nebo "vidina". Když tihle tři mušketýři vymýšleli jméno, pod kterým by chtěli proniknout na drum & bassovou scénu, padla jim převrácená krabice s nápisem VISION – opačně tedy něco jako NOISIA. Asi jim ani moc dlouho netrvalo, uvědomit si, že to zní dobře a tajemně, protože to nic neznamená, a když se někdo bude ptát, můžou z rukávu obratem vytasit zajímavou historku.

noisiaZrodila se NOISIA. První věci už se objevily v roce 2003. NOISIA vcelku přirozeně padla do oka Paulu Resetovi, takže jejich tracky Silicon a Tomahawk (spolupráce s Mayhemem) vydal na svém labelu Nerve. Následující rok si NOISIE všiml domácí, holandský label Citrus, ale to už mělo trio našlápnuto daleko známějším směrem. Mimo jiné "narazili" na Teebeeho Subtitles nebo na Moving Shadow, kde jim vyšlo Block Control EP. Dneska je NOISIA oblíbenou akvizicí populárních Renegade Hardware a může se chlubit i releasem u zajímavého "filmového" labelu Soundtrax.

A jak by napsali britští kolegové, NOISIA is kickin’ it hard! Horkou novinkou je jejich více než povedený "bootlegový" remix Fade 2 Gray od Garryho Numana / Visage na šestém pokračování whitelabelové série Love… a že by měli na svědomí i druhou stranu s remixem Out Of Breath od Destiny’s Child (oooh!)? I kdyby hned ne, je tady ještě něco lepšího. Legendární Messiah od ještě legendárnější dvojice Konflict aka Kemal & Rob Data se dočkala dvou remixů. Ten od NOISIE je zásadní, zabijácký, takřka geniálně pojatý a skoro se vyrovná originálu. Čas na další vize!


Co dál

platnumPlatnum je mladá pěkná Němka, která svůj vlastní styl šalamounsky pojmenovala jako underground soul. Její debutové album Rock Me, které předznamenala hrstka singlů vydaných na vinylech, se objevilo na konci minulého roku u berlínského labelu Sonar Kolektiv. Není to soul ve smyslu momentálně prdelaté Mariah Carey ani sladkých Destiny’s Child (možná mi to, že o nich dneska pořád píšu vyslouží podpis na pravou půlku, teď jde o to, jestli se bude podepisovat Beyoncée nebo já). Je to soul, r’n’b a hromada inteligentně umístěných elektronických samplů. Jedna nebo dvě věci tak trochu připomenou dokonce v Anglii teď tak populární grime.

Plump DJs prý dávají dohromady nové album. Prý to nebude jen tak obyčejné album. Prý na něm bude hromada zbrusu nových hitů plus nějaké exkluzivní specialitky. Tak jo, předchozí Eargasm rozhodně stálo za hřích.

craggzCraggz & Parallel Forcies připravují taky album. Sakra, ať laskavě zvedne ruku ten, kdo album nepřipravuje ani ho už nevydal. Aha, Rascal & Klone v dalším odstavci se hlásí… Craggz & Paralle Forcies, kteří se objevili na kompilaci Spektrum vydané u Valve, chtějí zatím bezejmennou záležitost vydat v srpnu. Objeví se na něm tracky 100% Poison, Flatfoot a Keep It Real s vokálem Alizy a další.

Rascal & Klone nechystají album. Rascal & Klone si založili každý svůj vlastní label. Ten Rascalův se jmenuje Trailer Park, Klonův Ultrasound. "Rozhodli jsme se dělat na našich vlastních věcech, protože jsme kvůli nedostatku času nebyli schopní nic dokončit," řekl Klone magazínu Knowledge. Neznamená to ale, že bychom se měli s tracky podepsanými jejich společným jménem rozloučit.

Dreadzone chystají další album, na kterém by mělo být to nejlepší, na čem slavná parta fungující též jako sound systém pracovala v posledních třech letech. Flashback # 1: Dreadzone nedávno namíchali kompilaci Beatz &Bobz Vol. 4 pro label Functional Breaks. Flashback # 2: Dreadzone je přesně ta parta, co si před časem (spolu s Leftfield) pro svůj charakteristický zvuk v recenzních rubrikách britských magazínů vysloužila vlastní sekci s názvem leftfield.


Kdo má namířeno, pověz Mařeno…

jaggaV úterý 3. května se v pražském Paláci Akropolis můžete podívat na Jagga Jazzist, muzikanty z Ninja Tune .Domácí support zajišťují Alvik, muzikanti z Quazi Delict .

Po Shimonovi a Subfocusovi se do Ostravy, respektive do Ostravy a jejího okolí, podívá další jméno z katalogu slavných Ram Records. Nightbreed je headlinerem crossoverové akce Futurebreakz vs. Venom, která proběhne v pátek 13. května v ostravském Fabricu.

Na stejný den, tedy pátek 13. května, je naplánována i ambiciózní "skoro Therapy Session" party s názvem Red Box do olomouckého AMC (bývalý S-klub). Line-up je hrdý, mírně sexy i značně zvrhlý a vévodí mu Dylan, Technical Itch a Robyn Chaos.

A ještě na pátek 13. května je připravena i velkolepá akce Ultraviolet, která proběhne zároveň v Praze, Brně i Ostravě. Z interpretů, kteří by mohli a měli Breakdown zajímat jmenujme Freestylers live band (Praha) a Krafty Kuttse (Brno).

připravil Radim Bartík (www.breakzine.cz)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016