RECENZE

 

Miami - Mixed by Danny Howells

Není to tak dávno, co jsme se v rubrice Narovinu rozplývali na téma Danny Howells a jeho spolupráce s vydavatelstvím Global Underground zodpovědným za stejnojmennou kompilační řadu. Tahle famózní série svým chráněncům a jejich eklektickým setům přiřazuje mnohdy poměrně exotické lokace, v tomto případě padla volba na jedno z klubových epicenter: Miami.

 

Není to tak dávno, co jsme se v rubrice Narovinu rozplývali na téma Danny Howells a jeho spolupráce s vydavatelstvím Global Underground zodpovědným za stejnojmennou kompilační řadu. Tahle famózní série svým chráněncům a jejich eklektickým setům přiřazuje mnohdy poměrně exotické lokace. V tomto případě padla volba na jedno z klubových epicenter: Miami. Danny Howells rozhodně nebyl vybrán náhodou. Je to mistr nálad, dlouhých mixů a gradace, leccos již dokázal a díky svému odevzdání hudbě už dávno nekráčí v šlépějích a stínu svých slavnějších kolegů. Skvěle tak zapadá do mírně stereotypního ale přesto skvěle fungujícího konceptu tohoto vydavatelství. Kompilační řada, jež se může pochlubit účastí takových hvězd jako James Lavelle (UNKLE), Nick Warren (Way Out West), John Digweed, Paul Oakenfold, Dave Seamen, Danny Tenaglia, Deep Dish a celou řadou dalších zásadních osobností taneční scény, si tak na obdivuhodný seznam může připsat dalšího velikána. Danny už sice v minulosti pro GU spáchal dvě kompilace (24:7 a Nu-Breed), pro tentokrát však jeho pojetí rovných beatů z běžné produkce GU mírně vybočuje.

První disk Danny nahrál během ranního východu slunce na terase klubu Space, čemuž celková nálada tohoto mixu naprosto odpovídá. Hned úvodní zvuková deep nádhera Subway – Thermal vás uchvátí a unese do Dannyho silně pocitové hudební říše. Mix se pak zlehka stupňuje a pokračuje v hodně pozitivním duchu. Tomu dost napomáhají euforií léta zavánějící a většinou zpívané "housky" jako Tomas Barfot - Light Shine, Sneaker Pimps - Post Modern Sleaze (The Salt City Orchestra NightclubMix) anebo Atomphunk - Boogie Down (Kneedeep Mix). O experimentálněji pojaté pasáže se pak postarali skladby projektů AN-2 - Road Through The Rain , Ame – Shiro či Olaf Pozsgay - Like A Virgin, kdy se dostáváme do nekompromisního zajetí všech možných tonů a zvuků. Opravdu lahodná směsice podivného disca, "vyspejslých" zvukových nálad a hypnotického deep-houseu poznamenaného Detroitem je pak okořeněna klubovými hitovkami Silicone Soul - Les Nocturnes a Mimosa - End Of Me (Jazzy Dub Mix). Když tomu připočteme téměř zapomenutou disko klasiku projektu Tantra nazvanou Hills Of Kathmandu, máme jedinečnou příležitost zjistit, jak si Danny Howells představuje ideální počátek letního dne. Pomocí precizních mixů zkušeně střídá nálady a mění rytmus a vy si spokojeně rochníte, aby vás v závěru totálně vyklidnili Bent se svojí pohůdkou Exercise 5.

Druhý disk je o poznání vyrovnanější, neobsahuje sice tolik gradací a "oakenfoldovských" špiček pohrávajících si s vašimi emocemi, zato zní mnohem experimentálněji a dost možná i zajímavěji. Pokud byl první disk věnován východu slunce, druhý disk odráží klubovou noc se všemi jejími aspekty. Byl opět nahrán v klubu Space, tentokrát však uprostřed slušně rozjeté noci. Jsme svědky neuvěřitelně náladových zvukových kombinací, díky kterým právě 27. vydání kompilace GU zaslíbené Miami značně vybočuje ze zvukových norem běžně slýchaných na tomto labelu. Ano, hudba je pořád tak nějak lítací, hodně snivá a určitě dává velké možnosti vaší fantazii, ale tak trochu jinak než obvykle. Představte si trojkombinaci Sasha, Akufen a Chicken Lips, tak přesně někde mezi těmito zvukovými sférami poletuje nijak promyšleně líbivý přesto nesmírně zábavný druhý mix mapující aktuální hudební choutky Dannyho Howellse. Hned dvakrát se zde objevuje zvukový vědátor Dennis DeSantis (Thin Air a Hiatus), dále pak Underworld připomínající Drama Society - Crying Hero (Tiga Mix), bublající Unit 4 - Bodydub (Tiefschwarz Mix) či trojboj euforických house bomb  v podobě skladeb Solid Gold Playaz - Le Soul Afrique, Throbbing Gristle - Hot On The Heels Of Love (Simon Radcliffe Remix) a Greens Keepers - Keep It Down (Radio Slave Dub).

Co dodat? Luxus, lahoda, pošušňáníčko! Dannymu se podařilo okouzlujícím způsobem zkombinovat taneční historii se současností a jako nepředvídatelný živel tak rozvířit jinak stojatě poklidné vody labelu Global Underground. Znovu se o kousek posunul směrem k tanečnímu Olympu. Stal se tak pravděpodobně vůbec prvním DJem, který pro GU namíchal hned tři stěžejní kompilace. Ale co je to proti tomu, jaký hold vzdal evidentně úžasnému klubovému životu v Miami. Příjemný poslech.

Hodnocení: 90%

Miami - Mixed by Danny Howells
Global Underground 2005
http://www.globalunderground.co.uk/


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016