RECENZE

 

Report - Save the Vinyl, Čáslav

Report ze Save the Vinyl v Čáslavi 23.12. od Abuatora.

 
Los Ahojos!

Na Kutnohorsku se letos electronic music a tím pádem i parties hodně rozšířily. Svědčí o tom třeba i to, že v době vánočních svátků se tady konají hned dvě akce. Ta jednak větší a potom taky mnohem víc propagovaná se koná 25.12. v Kutné Hoře a ta menší 23.12. v Čáslavi. Je to už 12. pokračování zhruba po měsíci se konající klubovky SAVE THE VINYL, na které se mimo rezidentů objevuji více i méně známi Czech Djs (Pro připomenutí třeba Agent, Krejdl, Aiffel... za ty vážně provařený :) a dál třeba Merkuráci, Orbith, live Balistix, atd.

No klubovky :) ... místem konání je bývalý hotel Grand, vlastně snad jediné místo v Čáslavi, kde se dá něco podobného uspořádat s aspoň trochu vyhovujícím zázemím. U toho bych se rád zastavil, protože podle mě je právě místo konání - dějiště pravidelných diskošek v režii Radia O.K. - pro spoustu lidí "nepřijatelné" a je tím hodně poznamenán chod parties, na které poslední dobou chodí mnohem mín lidí, než tomu bylo na prvních Vinylkách. Prostě blbý pro obě strany.

Ale pozor! Diskoška nediskoška - já osobně chodím na music a tak sem si nemoh nechat ujít dje Orbitha - lekci druhou, který se měl taky předvést s Andrewem na 4 gramce. O Orbítkovi se toho v poslední době hodně napsalo, takže sem si jistej, že není třeba tohoto Brňáka/Bassliňáka představovat. :) Spíš bych se zastavil u jeho stylu, který už před dobou přešel z mixovaní trance s technem na technoelectro, které v jeho podání pěkně šlape! Jeho kufr s deskama se v něčem schoduje třeba s pány Sven Vath, Westbam, Dave Clark a asi nejvíc by si v něm "početl" člověk mluvící "tvrdým německým jazykem". :)

Když sme se kolem jedenácté hodiny blížili ke Grandu, v hlavě sem měl jedinou věc, která brzdila moji jinak výbornou náladu - kolik že tam bude lidi!?! Moje obavy se naplnily ... no vlastně to bylo ještě horší. Zrovna hrál dj F@jt a před ním pařilo asi 20-30 lidí. Celkem přišlo asi 100 a myslím, že to samo o sobě rozhodlo o tom, že akce byla celkem o ničem - mrzí mě, že to tak musím říct. Kolem dvanácté se ke gramcům postavil Orbith a začátek vypadal dost slibně. Přibylo lidí na parketu, ale za celou dobu se na něm nenastala pořádná partyatmosféra, což se zákonitě muselo podepsat na výkonu djs.

Orbith se podle mě snažil a chvílema se už už zdálo, že se to pořádně rozjede, jenže na parketu nebyli lidi, kteří by jeho snažení podpořili, takže se mu nepodařilo udržet laťku nahoře po celou dobu. Pro lepší představu ... na slipmats se dostaly třeba tak vychytaný placky, jako Umekova Zeta Reticula-EP2, The Hacker-Nothing Lasts (remixes), Fisherspooner-Emerge, ...atd.. Když chce, určitě má na to, aby předvedl delší, zajímavější a mnohem kvalitnější mixi, ale můj názor je, že se právě jeho výkon a hlavně agresivní mixing dostává do vyšších otáček teprve když je párty pořádně rozjetá.

K nízké návštěvě se navíc ještě přidaly technické závady druhých dvou gramců, takže ani Orbith vs. Andrew 4 decks 2 mixes show se nekonala.

Andrew s Orbithem se chvíli zkoušeli střídat po desce, potom Orbith tedy pokračoval sám asi do dvou hodin a potom odjel. Vystřídal ho zklamaný rezident Andrew, který svůj souboj s Orbithem připravoval už na podzim, kdy pro změnu majitel pronajatého prostoru na poslední chvíli zjistil, že jde o techno (...no a většina snad ví, jak je !bohužel! prezentováno v našich médiích), vše odřekl a 4 gramce se tehdy taky nekonaly. Snad to vyjde potřetí Ondro!

Nad ránem ho vystřídali pro mě zcela neznámí mladíci Flachby a Kosmi, kteří mě hlavně zezačátku fakt příjemně překvapili - výběr desek (J.Heil, Electric Deluxe aka Speedy J, ...) a hlavně neodfláknutý mixing ... škoda, že už bylo pozdě a "unaveno" a já sem se už těšil na postel.

Myslím, že by se pořadatelé měli zamyslet nad návštěvností, protože to byla věc, která se na této akci dost podepsala. Možná by nebylo na škodu trochu zlepšit rozsah propagace nebo přijít s nějakou změnou. O Orbithovi sem totiž věděl z první ruky, takže sem s akcí počítal, ale plakáty sem objevil snad ani ne týden předem a to je zrovna o vánocích docela pozdě,ne?

Přeju hodně super zážitků v Novém roce - ty Vám totiž už nikdo nevezme. :)

Pa Abu
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016