RECENZE

 

Hudební recenze: G-PAL- 1

Ve spolupráci s internetovým obchodem U Merkura.cz vám přinášíme recenzi nové mixované kompilace talentovaného řeckého producenta jménem G-PAL.

 

George Pallikaris (aka G-PAL) se narodil v v Thessaloniki (jedno z největších měst na západě Řecka), několik posledních let však žije v New York City a svůj debutový release si odbyl na britském labelu Low Pressings. Od té doby se však hodně věcí změnilo. Kromě svého domovského vydavatelství Swift Records, jehož je majitelem, se George upsal hned několika dalším labelům (například Yoshitoshi, za kterým stojí Deep Dish či Bedrock, kterému pro změnu šéfuje John Digweed) a pomalu ale jistě začíná pracovat na svém renomé. Remixuje jako o život, vydává celou řadu EP´s coby přípravu na své dlouho očekávané debutové album Life, jenž nakonec vychází v září 2004 na labelu Plastic City Worldwide a jednoznačně potvrzuje Georgeovy kvality. Pod svým celým jménem pak vydává další album nazvané Silk Elektrolux Germany. Nás však momentálně zajímá především jeho zbrusu nová mixovaná kompilace s jednoduchým názvem 1, která co nevidět dorazí do evropské distribuce.

Podobně jako ve své vlastní tvorbě i na této mixované kompilaci tepe Georgovo srdce zejména pro progressive rytmy. Nečekejte však žádné temné hrátky s atmosférou alá John Digweed či klasický progressive zvuk typický třeba pro vydavatelství Global Underground. Maestro má svůj vlastní osobitým způsobem jedinečný styl, v kterém je mimo jiné cítit vliv třeba techna, deep-houseu ale i klasického tranceu. George si rád vypomáhá harmonickými až ambientně laděnými zvukovými plochami, hypnotickými tribal variacemi a rozhodně nešetří ani vokály. Mezi jeho další příjemné libůstky pak patří celá řada euforických breakdownů. Už při letmém poslechu této mixované kolekce je zcela zřejmé, že si autor evidentně rád hraje s atmosférou, pocity a náladami nejenom svých skladeb. To je sice moc pěkné, jenže ve výsledném efektu zní některé skladby obsažené v tomto mixu tak nějak přeslazeně až lacině. Některé pasáže pak mohou dokonce připomínat ne zrovna kvalitou překypující škatulku zvanou euro-trance. Tyto slabší chvilky jsou na druhou stranu vyváženy sofistikovanými hudebními perlami dokazujícími, jak nevyzpytatelný vkus má tento řecký producent a DJ. I přes některé výtky však celý set stabilně šlape, nenudí a než se nadějete, doznívá poslední track.

Za zmínku rozhodně stojí záležitosti jako Lovechild – An Introduction (George & jeho manželka Anna Maria, která si zazpívala už na singlu Ocean of Blue), El Greco - A Preayer Beneath (další Pallikarisův pseudonym), dále Pole Folder feat. Sandra Ferretti - Protected, Koala – Imagine, Filur – Kiwi Mint Pilot, M.O.S. – Difficult Emotions, Starkid – Crayons či Filterheadz - Yimanya, které dle mých subjektivních měřítek patří mezi to nejlepší na této kompilaci. Celkem dobrým nápadem, kterak přinutit fanoušky stylu progressive alespoň na chvilku típnout server soulseek, je pak přiložený druhý disk, na kterém je 9 doposud nevydaných skladeb z katalogu Swift Records.

Je-li vašemu srdéčku blízký styl progressive, rádi sníte, fantazírujete a sem tam si v duchu zalítáte, pak jste tady správně. Prominete-li autorovi této kompilace občasnou promyšleně sacharidovou líbivost některých skladeb, může se pro vás tato kompilace stát velmi příjemným zážitkem.

Hodnocení: 75 %

G-PAL  - 1 
Swift Records 2005
http://www.swiftrecords.net/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016