RECENZE

 

Recenze: Balance 010 mixed by Jimmy Van M

Jimmy Van M je úspěšný DJ & producent, který je českým party people dobře znám třeba z party Zen v pražském klubu Roxy. Tento chráněnec a dnes již spíše plnohodnotný kumpán a kolega třeba Sashy a Johna Digweeda dostal za úkol sestavit jubilejní 10. díl prestižní kompilační řady Balance 010 (EQ Recordings). Jak se mu tato zvukově různorodá 3CD kompilace povedla, se dočtete v recenzi FlyBoyEdy.

 

Jimmy Van M rozhodně není žádné druhořadé béčko, ani uměle vytvořená hudební ikona! Svoji bohatou djskou kariéru odstartoval někdy v roce 1992 v klubu The Beacham Theatre a od té doby je takřka nezastavitelný. Stal se nedílnou součástí světové djské smetánky a jeho jméno se pravidelně objevuje ve společnosti titánů, jako jsou Sasha, John Digweed, Dave Seaman anebo Nick Warren. Jimmy Van M má však oproti svým kolegům jednu velkou výhodu. Kromě talentu pro djing, produkci a s ní spojené remixérské aktivity disponuje také velmi slušnou produkčně-manažerskou vyřídilkou,  díky níž se stal vyhledávaným organizátorem mamutích djských turné. Za zmínku stojí například NORTHERN EXPOSURE TOUR (Sasha & Digweed), CREAM USA TOUR (Carl Cox, Dave Seaman, Doc Martin & Nick Warren) či pro Jimmyho asi nejzásadnější DELTA HEAVY SPRING TOUR 2002 (opět Sasha & Digweed). K tomu si připočtěte několik kompilací formátu Bedrock, rezidence po celém světě s lokacemi typu Pacha (Ibiza) a už je asi jasné, proč si Jimmyho oblíbený label EQ Recordings při příležitosti vydání jubilejního desátého dílu kompilace Balance vybral coby jejího tvůrce právě jej. V minulosti se na této kompilační řadě podíleli lidé jako Anthony Pappa, Chris Fortier, James Holden anebo Paolo Mojo, pojďme se podívat, jak se s desátým dílem vypořádal Jimmy Van M.

Desátý díl řady Balance v režii Jimmyho Van M by klidně mohl být označován jako "tak trochu jiná kompilace". Svým konceptem se totiž dost podobá známé (hudebně značně eklektické a podobně freestylové) sérii Back To Mine, která je podobně "open minded" a svým svěřencům dopřává takřka absolutní volnost. Balance 010 se skládá ze tří disků, z nichž každý nabízí něco trochu jiného (spojuje je však vysoká kvalita) a Jimmyho Van M nám představuje coby všestranného dje s vytříbeným vkusem a silně vyvinutým smyslem pro harmonii. Co naleznete na každém z nich, napovídají již jejich názvy: CD1 – Downtempo Mix, CD2 – Midtempo Mix, CD3 – Uptempo Mix.

První dva disky vás okouzlí sofistikovanou kombinací příjemných easy listening skladeb a tracků spíše experimentálního charakteru. Downtempo Mix inklinuje především k melodickému ambientu s celou řadou více i méně exotických ingrediencí. Mix je prošpikován půvabnými melodiemi, spoustou ambientních ploch a jeho silný relaxační potenciál způsobuje, že se člověku chvílemi chce až vzlétnout. Moc se zde nehraje na aktuálnost a data nahrávek, ale spíše na jejich emocionální obsah a dramatický přínos celému setu. Novinky od mnohdy méně známých producentů se tu elegantně doplňují s naprostými hymnami. Vedle sebe zde nalezneme experimentální kompozice od projektů jako Future Sound Of London, Boards Of Canada, Autechre, Bill Laswell anebo Brian Eno & J. Peter Schwalm. Nechybí však ani "hitově" laděné záležitosti ala melancholická Autumn Leaves od starých známých Coldcut anebo teskný Goldfrapp Mix skladby Helo od legendárních Depeche Mode. Lze takovému tracklistu vůbec odolat?

Druhý disk s podtitulem Midtempo Mix vás pro změnu provede tajemnými vodami psychedelického trip-hopu, jenž je často okořeněn celou řadou akustických prvků a obsahuje také několik vokálních třešniček či překvápek (Cocteau Twins a jejich Blue Bell Knoll jsem zde skutečně nečekal). I zde naleznete bublající a ambientem ovlivněné experimenty od velkých mistrů svého oboru (Aphex Twin, Boards Of Canada, Miles Tilmann, Adam Johnson atd.), jednotlivé tracky však mají mnohem písničkovější strukturu a ke konci setu se dokonce zdá, že Jimmy Van M začíná pomalu ale jistě vystrkovat růžky. Jako by chtěl posluchače připravit na to, co je čeká v rámci třetího mixu. K tomu maestro využil závěrečný a taneční parket evokující trojboj I:Cube - Cash Conv., LCD Soundsystem - Too Much Love (Rub-N-Tug Mix) a Saint Etienne - Cool Kids Of Death (Underworld Mix). Jimmy Van M zkrátka umí!

Jestliže první dva sety byly určeny spíše k relaxaci a poklidnému poslechu, třetím diskem by Jimmy rád definoval aktuální arsenál svých pověstných djských setů. I zde se jedná o velmi eklektickou a pestře barevnou záležitost, jejíž tracklist je nabitý samými zajímavými jmény tanečně-klubové současnosti (Ellen Allien & Apparat, Tom Pooks, Djuma Soundsystem, Solieb, San Lebowski, Acid Test, Jordano, 16Bit Lolitas a DJ T & Booka Shade). Čeká vás nepředvídatelný hudební výlet skrze několik žánrových sfér, nepřeslechnutelně zde však dominují především progressive, acid/minimal techno a příležitostně také hypnoticky znějící tech-house. Ani třetí mix svojí kvalitou nezaostává za svými předchůdci a stává se tak atmosféricky dokonalým vyvrcholením této 3CD edice.

Co dodat? Chlapci a děvčata z labelu EQ Recordings mohou klidně začít slavit. Jimmy Van M totiž dostál své skvělé pověsti a v rámci tří zvukově různorodých mixů potvrdil renomé technicky zručného fajnšmekra s hudebně otevřenou myslí, který miluje velké hudební příběhy a rozmanitý zvuk. Dobrá práce Jimmy!

Hodnocení: 95%

VA – Balance 010 compiled and mixed by Jimmy Van M
2006 – EQ Recordings
http://jimmyvanm.com/
http://www.stomp.com.au/dept/eq/

Available on Amazon.com


Tracklist:

CD1 – Downtempo:

01. Bill Laswell - Ethiopia
02. Bill Laswell - Babylon Ghost
03. Future Sound Of London - Study Of Six Guitars
04. Laika - Coming Down Glass
05. Coldcut - Autumn Leaves
06. Union Jack - Water Drums
07. Casino Vs Japan - Slo Bid Bellwave
08. Nathan Fake - Falmer
09. Boards of Canada - Dayvan Cowboy
10. Anoushka Shankar - Beloved (Thievery Corporation Mix)
11. Wax Poetic feat. Norah Jones - Angels (Thievery Corporation Mix)
12. Autechre - Nine
13. Boards Of Canada - Everything You Is A Balloon
14. Brian Eno & J. Peter Schwalm - Rising Dust
15. Depeche Mode - Halo (Goldfrapp Mix)
16. The Egg - Walking Away
17. Bonobo - Everything You Do

CD 2 - Midtempo:

01. Miles Tilmann - Floating Windows
02. Miles Tilmann - Minutes
03. Steve T - How Are You?
04. Cocteau Twins - Blue Bell Knoll
05. Speedy J - Oil Zone
06. Adam Johnson - Kriegspiel
07. Adam Johnson - Version 2
08. Ellen Allien & Apparat - Bubbles
09. Boards Of Canada - Skyliner
10. Peter Benisch - Desert
11. Babel - X-Equals
12. Aphex Twin - Delphium
13. Brandi Ifgray - Mono
14. I:Cube - Cash Conv.
15. LCD Soundsystem - Too Much Love (Rub-N-Tug Mix)
16. Saint Etienne - Cool Kids Of Death (Underworld Mix)

CD 3 - Uptempo:

01. Djuma Soundsystem - Les Djinns (Trentemøller Mix)
02. Djuma Soundsystem - Les Djinns (Def Jaguar Mix)
03. Solieb - Integrale
04. Ellen Allien & Apparat - Jet
05. San Lebowski - The Reducer 2
06. Jordano - No Gravity
07. Tom Pooks - Docker
08. Acid Test - Test One
09. 16 Bit Lolitas feat. Jennifer Horne - Ask Why (JVM Gold Mix)
10. DJ T & Booka Shade - Played Runner
11. Hug - The Chopper
12. Loafer - Dirt Bike (16 Bit Lolitas Mix)
13. Gui Boratto - Like You (Supermayer Mix)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016