RECENZE

 

Hudební recenze: Lucca - Rewiver

První dáma českého DJingu, DJka Lucca, bude zanedlouho obhajovat prvenství v anketě Czech Dance Music Awards a aby snad ještě stačila trochu pošťouchnout nerozhodné voliče – clubbery, připravila na svém labelu Acapulco Records novou desku, seskládanou ze svých starších a úspěšných tracků. Komu se tedy nepodařilo přivlastnit si její starší vinyly Acapulco 001 a 002, má jedinečnou šanci teď, v "bestofce" Acapulco 004 Rewiver.

 

Těžko odhadovat, proč právě po třech vydaných singlech a jednom DVD vychází na Acapulco Records výběr starších tracků a to bez jakékoliv novinky. Snad možná proto, aby se DJové nemuseli tahat s tak těžkými record-bagy a aby své oblíbené skladby z několika různých desek našli pěkně pohromadě na jedné jediné. Teda pokud mezi jejich oblíbené patří tracky Day 3 a Mirage v remixu Umeka. Ty naleznou na straně A. Na straně B naopak najdou dvě verze titulní skladby Rewiver, na kterých se Lucca podílela spolu se svým dlouhodobým hudebním parťákem Chrisem Cowiem.

Představovat si, vám jistě dobře známé, tracky Mirage a Day 3 by bylo více než nošením dříví do lesa. Na parties dokonale provařený hit Mirage v remixu Umeka je i po dvou letech stále příjemným artiklem v mé diskografii, který neztratil nic ze svého původního kouzla. Ačkoliv jsem samotnou tvorbu Slovince Umeka nikdy příliš nevyhledával, spojení jeho a naší Luccy zafungovalo velmi šikovně. Na skladbě Day 3 si Lucca pro změnu střihla spolupráci se španělským producentem a DJem Davidem Squillacem. Tenhle track už není tak snadno uchopitelný a zapamatovatelný, jako Mirage, přesto je to groovy techno první ligy, což jste jistě nesčetněkrát poznali sami na vlastní kůži a to nejen v případě setů jeho autorky, tedy Luccy.

Přestože se na webu labelu Acapulco Records píše, že skladba Rewiver je již rok stará, osobně se s ní setkávám zcela poprvé. Na žádném jiném releasu, ať už Luccy nebo Chrise Cowieho, jsem jí nenašel. A jsem rád, že jsem jí objevil právě zde. Na B straně najdete její dvě verze. Podstatou mi připomíná trochu skladbu Mirage. Jednoduchý zvukový motiv opakující se stále dokola, s trochu jižanským nádechem, a do toho valící se spodek. Časté přestávky v běhu skladby jsou tím pravým motorem pro správně rozjeté parties a není pochyb o tom, že tahle skladba se na nich bude protáčet určitě často. Verze 1 se od verze 2 až tolik neliší. Osobně bych si představil první verzi někde při vrcholu setu, protože je o něco "nakopnutější". Verze 2 schovává svůj kick trochu víc v sobě a vyniknout tak dostává prostor melodického motivu skladby.

Rewiver. Jeden vinyl, na kterém můžete slyšet různé barvy techna. Jeho jižní obrázek (Umek), jiho-západní (David Squillace) anebo severní (Chris Cowie). Ať tak či onak, Lucca má poslední dobou čuch na kvalitní producenty a na zajímavé hudební nápady. Tak ať jí to vydrží minimálně i do příštího roku, kdy třeba chystá vydat album společně s Michalem Pavlíčkem, se kterým by měla rozjet i celé turné.

Další release na labelu Acapulco Records bude deska Gyroskope od Justina Robertsona. Vyjít by měla v lednu.

Hodnocení: 80%

Lucca - Rewiver
formát: 12“
čas: 26:20
label: Acapulco Records
kat.č.: ACAPULCO 004
info: www.lucca.cz, www.acapulco-records.cz 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016