RECENZE

 

Hudební recenze: Balance 011 - Mixed by Luke Fair

Kompilace v podobě "various artists" je snad nejrozšířenějším hudebním útvarem na světě, který vychází na CD/MC/LP. Každý den jich vychází obrovská kvanta, ovšem narazit na ty kvalitní už tak jednoduché není. Mezi ty zavedené a stále kvalitu nad kvantitu upřednostňující, se může počítat i série Balance vycházející od roku 2001na labelu EQ / Stomp, později na sublabelu EQ Recordings. Nejnovější díl, již jedenáctý v pořadí, připravila progresivní DJská star Luke Fair.

 

Luke Fair navštívil Česko letos v březnu a pobavil lidi svým setem v pražském klubu Roxy. Jeho Balance mix nejspíš nebude pro jeho fanoušky ničím překvapivým a kdo na březnovém Zenu nebyl a rád ujíždí na nadýchaných, progressive tranceových/houseových vlnách, Balance 011 by mu měla padnout do ucha. 2 CD kompilace nesází příliš na ˝provařená jména˝, naopak. Příznivcům ryze tanečních beatů nabízí spoustu neokoukaných projektů, o které by jinak možná vůbec nezavadili pohledem, byť jejich hudba má mnoho co nabídnou. To platí například o portugalském DJi a producentovi Bioground, který se blýskne hned zkraje kompilace skladbou Smooth Summer Nights z alba Love Addiction (label Plastic City). Dalším zeměpisně zajímavým producentem je bezesporu Vernell Long pocházející z jižní Afriky. Momentálně ovšem tvoří ze svého studia ve Vancouveru v Kanadě a na svědomí má například, na Balance 011 uveřejněnou, skladbu I Go Now v příjemné progresivním hávu s trubkou a jemně ˝na robota˝ upraveným vokálem. Nejspíš Japonského původu bude producent jménem Takaya Hayakawa alias Kinka, který má na svědomí údernou, tribalem ovlivněnou skladbu Burnin´. Z Chile pro změnu pochází jmenovník Robbieho Rivery. Tenhle Rivera je ale Jordan a namísto sladšího houseu produkuje pořádně našláplý progressive house, který zpestřil zajímavými zvuky a melodií.

Na kompilaci ale nechybí také vyložené producentské taháky, kteří už za sebe mluví pouze jménem. Tak třeba známý projekt Voom:Voom, ve kterém působí Peter Kruder, nahrál pěknou, breakama podloženou skladbu Vampire Song a Luke Fair jí použil na samotný rozjezd Balance 011. Nikomu asi nemusím připomínat Wamdue Project s jeho asi jediným, výrazně slavným hitem King Of My Castle. Je to už pár let, kdy vyprodukoval tento projekt nový song jménem Home Planet. Téměř nikde na něj ovšem nebylo možno natrefit a tak teď se snad dostane do podvědomí lidí. Další King Of My Castle to není, ale líbivý track v režii deep houseu to je určitě. Na vyloženě progresivní kompilaci nechybí ani minimalový guru Robag Wruhme. Jeho skladbu K.T.B. ovšem předělal do údernějšího stavu Ruhig Brauner, takže co by ne.

Svůj podíl slávy si tu užije i Tom Novy, který kupodivu v Dub verzi svého singlu Unexpected předvádí solidní klubový house. Po chill-outovém intru, které startuje druhé CD, se klubovým cloumákem v houseových rytmech představí také Alexander Kowalski společně s Jorisem Voornem. Oba dva zvlášť dělají trochu jinačí muziku, ale proč by spolu nezkusili něco nového. She´s Worth It se myslím povedla. Poměrně netradiční klubový hit se rýsuje také ze skladby Booty Sing od The Timewritera, byť vyšla již v roce 2005 na kompilaci Terry´s Café, kterou tehdy míchal Terry Lee Brown Jr. Většinou klidnější Timewriter ale dal s ještě více klidnějším Ianem Pooleym dohromady slušnou porci taneční energie a pro mě to je jeden z vrcholů celé Balance 011. Na starší, ještě spíše houseové, než současné electro časy, budete moci zavzpomínat společně s projektem Elektrochemie LK. Vlastně teď už žádná Elektrochemie LK neexistuje a Lay Here byl poslední vinyl, který pod hlavičkou tohoto projektu vyšel. Na závěr ještě potěší tak trochu zapomenutý projekt Humate, ze kterého už dávno utekli Oliver Huntemann a Patrick Kjonberg. Luke Fair ale očividně na data skladeb použitých na Balance 011 nekoukal a tak rok sem rok tam, singl Curious z roku 1993 tu najdete také. A že je to příjemné zavzpomínání. Trance jak má být.

Technicky dokonalá, hudebně vyvážená. To je Balance 011, která nabízí přes třicet songů příliš nedovolujících jen tak sedět a poslouchat. Obzvláště ten druhý disk vám rozvrtí pánev a pokud nechcete rozvrzat sedačku pod vámi, doporučuji vstát a tomu pohybu se poddat. Luke Fair i nadále drží laťku této kompilační série hodně vysoko, byť do ní nezamíchal jenom zbrusu nové pecky a pomalu, ale jistě tu nemáme pro Balance konkurenci na poli progressive houseové hudby. Nebo snad ano? Co že to říkáte? Global co? Global Underground? Ale jděte...

Hodnocení: 90%

Kompletní tracklist a ukázky najdete zde.

BALANCE 011 - MIXED BY LUKE FAIR
formát: 2CD
label: EQ Recordings
kat.č.: EQGCD017
info: www.lukefair.com, www.stomp.com.au/dept/eq/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016