RECENZE

 

Hudební recenze: VA - Wighnomy Brothers – Metawuffmischfelge

Respektované minimalové duo Wighnomy Brother se nedávno vytáhlo s novým mixem. Jmenuje se Metawuffmischfelge a vyšel na vynikající německé značce Freude am Tanzen Recordings. Wighnomy Brother si s tímto kompilačním mixem hodně vyhráli. Výsledek je nejenom abnormálně zajímavý, ale především nesmírně zábavný. Více se o této sympatické kompilaci dočtete v recenzi, kterou pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Minimal bývá často vnímán jako značně intelektuálská a těžko vstřebatelná hudební škatulka. Poslední dobou také slýchávám stížnosti, že se kvalita minimalových nahrávek čím dál častěji snižuje, hodně tracků zní podobně až stereotypně a vůbec už to prý celé začíná být tak trochu nuda. Jako silný protiargument oběma tvrzením by se dal úspěšně použít čerstvý kompilační mix Metawuffmischfelge producentsko-djské dvojice Wighnomy Brothers. Má něco přes šedesát minut, disponuje komplikovaným tracklistem a vyšel na kvalitní německé značce Freude am Tanzen Recordings, jejíž krédo ne náhodou zní "Nice housemusic since 1998". Shodou okolností patří právě WB.

Za projektem Wighnomy Brothers se skrývá duo nadprůměrně talentovaných producentů a djs - Gabor Schablitzki alias Robag Wruhme & Sören Bodner aka Monkey Maffia. V minimalové sféře platí za respektované ikony, ať už jde o samotnou produkci či djing. Na svém kontě mají solidní diskografii placek a hromadu remixů pro kde koho - včetně producentsky hvězdných jmen. Nejzajímavější je však na nich pravděpodobně jejich unikátní přístup k minimalovému zvuku a s ním související atmosféře i emocím. Více se o WB dočtete zde.

Na svém nejnovějším mixu dávají už od prvních minut jasně najevo, že tady půjde o něco opravdu speciálního. A taky že ano! Hned v úvodu se rozezní nádherný vokál Lisy Gerrard z kultovních Dead Can Dance (Cometenderness) a já začínám zcela vážně uvažovat o termínu "emo-minimal". Podobně intenzivních momentů ale tato kompilace obsahuje mnohem mnohem víc. Jako by byla složena ze spousty muzikálních střípků, mystických hudebních příběhů anebo spíše snivých pohádek. Neustále se něco děje, mění, transformuje a najíždí. Jednotlivé stopy se okouzlujícím způsobem vrství, prolínají a navzájem umocňují. Ať už se mění tempo, rytmus, atmosféra anebo cokoliv jiného, pokaždé se tak děje s maximální porcí invence a dramaturgicky vytříbeného citu, zejména pak toho pro atmosférické proměny a zvraty.

Celé je to neobyčejně hravé. Rytmus se často znepravidelňuje, ustupuje do pozadí, aby se vzápětí vrátil s celou parádou. Hodně se tu kliká, cvaká, bubnuje a bublá. Ano, WB si ulítávají na perkusích a bubíncích, to je však jen malý zlomek využitého arsenálu, jenž jejich mix nabízí. Prokládají jej nejrůznějšími samply, zajímavými motivy a nápaditými experimenty. Zaslechneme tu inspiraci jazzem, detroitem ale i afro-latino prvky. V určitých momentech jako by se na kus řeči stavil Jean Michel Jarre, jindy nás omámí motiv evokují jazzem řízlé Doors. Epická houslová kompozice projektu Agoria pak doslova vyráží dech. Podobně zajímavých perel se mixem prolíná vícero. Sem tam zazní nějaké ty říkanky, občas to WB dokreslují také éterickými vokály. Ty ale naštěstí využívají s citem - spíše coby exotické koření. Nejvíc vás pravděpodobně zaujmou pocitově i zvukově barevné deep plochy v pozadí, kterými WB efektivně stupňují nálady i napětí. Elegantním způsobem se zde prolínají melancholie s euforií a celou řadou dalších různorodých pocitů. WB rafinovaně kombinují minimalistické pasáže s těmi bohatými na obsah. Dávají si přitom velice dobrý pozor, aby ty vysloveně minimalistické netrvaly příliš dlouho a nezačaly náhodou nudit. Často se některé motivy či pasáže jednotlivých tracků vrací a opakují v cyklech, jako by se jich WB nemohli nabažit. Někdy se jim vůbec nedivím, celá řada skladeb totiž patří do sféry naprostých skvostů.

Atraktivní směsice micro houseu a minimal techna, sem tam se sklony k tech houseu, funguje v režii WB výborně. Není divu, s tolika zkušenostmi z klubového djingu a s nimi souvisejícím technickým umem. Nejsem si jistý, jestli pánové použili pouze gramofony/cd přehrávače (určitě byly víc než dva) anebo tůnili ještě v Abletonu či jiném softwaru. Každopádně mě jejich styl mixu nesmírně baví. Možná i proto, že se WB v rámci míchání desek nesoustředí pouze na srovnání beatu, stejnou důležitost připisují i atmosféricko-zvukovým fintičkám a kombinacím. A ty jsou místy velkolepé, leckterý matematik by mohl závidět. Sem tam si sice ulehčují práci harmonickými breakdowny, ale ani ty nejsou rozhodně na škodu. Esteticky zcela zapadají do celkové koncepce mixu. V něm se objevují atraktivní – více i méně známá jména jako zmiňovaná Lisa Gerrard (Cometenderness), starý známý Trentemoller společně s Dj Tomem (An Evening With Bobi Bros), dále třeba Tadeo (Eclipse), Mathias Kaden (Rhythma), Ralph Sliwinski (Thatz In my Brain), Stefanik & Tasnadi (Doch) anebo High Tide (Riddem Stick) a další.

Oficiální tracklist čítá celkem 17 tracků, z nichž většina pochází z roku 2007. Ve skutečnosti jich asi bude mnohem víc anebo alespoň jejich částí. Miminimálně podle serveru Discogs a velmi pestře znějícího obsahu CD. Za nejsilnější momenty celého mixu určitě považuji výjimečné skladby z dílen interpretů/projektů jako Agoria (Les Violons Ivres), Kadebostan (Caracas Soul), Kreon & Lemos (Nice Day), Douglas Greed (Fresh and Clean), Sidsel Enresen & Bugge Wesseltoft (Psalm), Stewart Walker (Fernbank 91 - Robag RMX) a v neposlední řadě Dj Koze s bombou Mariposa.

Co dodat? Jsem nadšen a tleskám. Minimal může znít hodně sterilně, chladně a někdy bohužel i nudně, to však není případ Metawuffmischfelge mixu Wighnomy Brothers. Za využití poměrně minimalistických prostředků docílili mixu, který vlastně až tak minimalisticky nezní. Takhle skvěle se obvykle bavím snad jen u famózní kompilační série Buzzin´ Fly reprezentující katalog stejnojmenného labelu Bena Watta. Obsah si skvěle konkuruje s formou, v obou směrech pak WB excelují. Podařilo se jim vtěsnat do hodinového mixu obdivuhodnou dávku inteligentní a zvukově sofistikované zábavy. Konkurence má co dohánět, já si na tyhle bráchy do budoucna hodlám dát zatraceně dobrý pozor. Vám přeji příjemný poslech.

Hodnocení: 90%

Zvukové ukázky

Info:

http://www.wighnomy-brothers.de
http://www.freude-am-tanzen.com/
http://fatplastics.com
Wignomy Brothers na YouTube

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016