RECENZE

 

Technická recenze: C-dj DENON S1000

Hned na začátek musím říci, že po delší době se mi pod ruce dostal přehrávač který mě oslovil hned jak jsem ho vyndal z krabice. Malý, kompaktní, s tlačítky a knoby která vypadají, že něco vydrží a víceméně perfektním ovládáním. Kdo již četl nějaké moje recenze, ví že jsem spíše kritický, ale u tohoto přehrávače to bylo velice těžké a musím ho pochválit hned v úvodu. Denon je prostě známka kvality a tenhle C-DJ mi jednoduše padl do oka.

 
Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com), techniku na recenzi zapůjčila prodejna pro DJs a on-line shop – maxi store (www.maxistore.cz).

C-dj DENON S1000


Denon S1000 umí přehrávat samozřejmě originální CD, pálená CD a přepisovatelná CD-RW. U pálených CD je asi jediná nevýhoda, že disk musí být uzavřen neboli finalizován, aby správně fungoval. Umí samozřejmě přehrávat i MP3, zde je ale potřeba dodržet několik pravidel, aby vše fungovalo jak má. Nebudu zde jednotlivá pravidla vypisovat, ale každopádně koho by to zajímalo může si stáhnout manuál z oficiálních stránek Denonu a příslušnou pasáž podrobně prostudovat. Jen naznačím, že omezení se týká hlavně počtu dat na CD.

Jak jsem již zmínil v úvodu, přehrávač je doopravdy velice malý (21,5cm šířka, 22,6 cm hloubka a 9,24cm výška) a se svojí vahou 2,6kg je vhodný pro DJs co hodně cestují a chtěj mít svého mazlíčka stále u sebe. Skoro všechny ovládací prvky (kromě tlačítka on/off) se nachází na horním panelu a jsou zhotovena z kvalitních komponentů. Samostatnou kapitolou je Jog Wheel, který sice není největší, ale jeho ovládání je jednoduché a spolehlivé. Prostým přepnutím tlačítka „scratch/search“ volíme mezi modem scratchování a modem vyhledávání či jednoduchým zrychlováním či zpomalováním při mixu. Pokud jsme přepnuti do modu scratch, tak přitlačením na jog wheel si skladbu zastavíme v určitém místě a zde potom můžeme provádět scratching. Zde je možná menší nedostatek, jelikož musíme přitlačit trošku větší silou než bych si představoval, ale pravděpodobně je to i kvůli tomu, abychom si jog wheel nepřitlačili nechtěně a tím zastavili přehrávání. Jinak fungoval spolehlivě a pracovalo se mi s ním dobře.

Jednoduché je zde i přiřazování cue bodů. Jednoduše v místě kde stiskneme pauzu a znova play se nám automaticky přiřadí cue bod, na který potom skočíme pomocí tlačítka „cue“. S tímto souvisí i tlačítka „A1, A2 a B“ kterými můžeme určit dva takzvané hot-start body v jedné skladbě. Ihned po stlačení těchto tlačítek jsou tyto body přehrány. Ve spojení s tlačítkem B se vytvářejí loopy. Odpovídající A bod je pak jako startovní bod loopu a B bod konečný. Takto zvolený a aktivovaný loop je pak přehráván jako smyčka znova a znova až do stlačení tlačítka exit-loop. Chceme-li stejný loop opět aktivovat, stačí jen stisk reloop tlačítka. A1 a A2 tlačítka lze použít také jako flip-funkci k tlačítku stutter.

Pitch se dá pomocí tlačítka „range“ a knobu „parametrs“ nastavovat mezi hodnotami +-4, 10, 16, 24 nebo 100%. Je zde i nezbytná funkce „key adjut“. Ta má za úkol při přílišném zrychlení či zpomalení skladby srovnat tónové vychýlení, aby nahrávka nezněla falešně. Nejvíce je toto poznat zejména u vokálů, kde když se s rychlostí vychýlíme příliš začíná to „tahat za uši“. Samozřejmě pokud se s rychlostí vychýlíme moc, tak i tato funkce to přestane stíhat a vykazuje určité chyby. Pokud se ale pohybujeme v rozumných mezích není ji co vytknout a funguje skvěle. Pod táhlem pitche jsou ještě dvě tlačítka na jemné dolaďování rychlosti + a -.

Pro hledání tracků slouží knob s označením „track search“, kterým když otáčíme, pohybujeme se po jednom, pokud ho zmáčkneme a otáčíme, skáčeme po deseti tracích. Tento knob slouží stejně tak pro ovládání různých dalších nastavení a proto nese i označení „parameters“. Pro pohyb uvnitř tracku je zde buď jog wheel (přepnutý do modu scratch) a nebo tlačítka „fast search“. Krátkým stlačením tlačítka děláme cca 10-ti vteřinové skoky, dlouhým stlačením přeskakujeme menší úseky.

Je zde i efektová část, která sice není ultra nabušená, ale její ovládání je jednoduché a intuitivní. Je zde echo/loop, flanger a tři druhy filtru. Skoro u všech efektů můžeme ovládat dva parametry. Pomocí jog wheel ovládáme sílu efektu a pomocí knobu „parameters“ nastavujeme přednastavené délky, které jsou od ¼ až po 32/1 podle toho, u kterého efektu se zrovna nacházíme. BPM můžeme buď nechat počítat automaticky, či si ho „naťapat“ pomocí Tap tlačítka a pokud případně hodnotu BPM víme přesně, můžeme si ji i zadat jako číselnou hodnotu. Toto je potřeba zejména kvůli efektům, aby nám seděly pěkně do rytmu. A věřili byste, že je možné mixovat z jednoho playeru? Pomocí tlačítka Next track se určí píseň, která má být hrána jako další a kdykoliv je pak možno tuto píseň spustit. Právě přehrávaná píseň přitom dohraje a nově zvolená začne hrát. Není to zrovna ten nejlepší způsob, ale může sloužit jako nouzové řešení.

DN-S1000 disponuje permanentní pamětí, ve které jsou uloženy informace nastavení CD, jako jsou cue, loop a pitch body. Lze uložit až 1000 takovýchto memo bodů. Pomocí presetu se upravují různá předprogramování, která pak platí stále, jakmile je Denon znovu zapnut. Takto lze nastavit a uložit např. různé pitch-stupně, časové údaje a jiné další parametry.

Co se týče výstupů, tak je zde jeden optický výstup, jeden chinch pro připojení k mixážnímu pultu a zdířka na připojení kabelu pro funkci fader start. Ten funguje při propojení s mixpulty od stejné firmy podporující tuto funkci zejména pak Denon DN-X100 nebo DN-X300.

Ať jsem hledal sebevíc, tak najít nějaký nedostatek na tomhle přehrávači bylo celkem těžké. Jednotlivé komponenty vypadaly bytelně a ovládání, až na pár složitějších výjimek bylo intuitivní a jednoduché. Podle mého názoru při hledisku kvalita/cena je tenhle přehrávač na hodně vysokém stupni a i když já osobně hraní z CD moc nemusím, tak tenhle přehrávač mi vyhovoval.

Philip T.B.C. (philiptbc.com)

C-DJ Denon S 1000 je možné zakoupit za akční cenu 9 990 Kč (původní cena 12 990),- v prodejně maxistore . Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo na prodejně nebo koupit na on-line shopu www.maxistore.cz a to i na ON-line splátky splátky na dálku.

Bořivojova 57, 130 00
Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999

www.maxistore.cz
www.maxistore.sk
akční výrobky
mixážní pulty
gramofony
CD přehrávače
sluchátka
SW pro DJs
zvukové efektory
osvětlení pro kluby
laserové efekty
výrobníky mlhy
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016