RECENZE

 

Hudební recenze: Roman Rai - Velve Dance EP

Už jsme vás informovali o novém EPčku Romana Raie s názvem Velvet Dance, které vyšlo již jako 42. release na labelu Solstice Records. K zakoupení je na download serveru Beatport, ovšem pro čtenáře Techna.cz přichystal sám autor velice krásný dárek: stažení jeho nového EP zcela zdarma! Link ke stažení najdete po rozkliknutí tohoto článku, ve kterém najdete také recenzi tohoto zcela zbrusu nového Romanova materiálu, který se od jeho původní tvorby celkem razantně liší.

 

Roman Rai je televizní maniak. Zpráva vhodná leda tak do bulváru, říkáte si určitě, ale ne tak docela. Rezident jedné z nejúspěšnějších a nejdéle fungujících klubových nocí u nás skutečně byl poslední roky TV Maniakem, i když jen jako producent pod jedním ze svých nicků, kdy takto v druhé půli roku 2008 připravil několik remixů, třeba pro domácí projekt Sci*Fi*Psi anebo dvojici maďarských producentů Yvel & Tristan. Se svojí vlastní tvorbou si však dával pauzu, která mu skončila až nyní, kdy se k vydání přihlásil s novým EP. Znáte-li či neznáte-li předchozí Romanovu tvorbu, je to jedno, protože z novinek, které přichystal, byste ho jen těžko poznávali.

Zkušeností má Roman Rai na rozdávání. DJských, ale i těch producentských. Však na svém kontě má už dlouhou řadu singlů a také jedno album-nealbum Tokyo. Vždy byl však snadno k rozeznání, dobře zaškatulkovatelný a jeho hudba se vyznačovala určitou atmosférou a zvuky. S novým EP Velvet Dance je všemu zavedenému konec a Roman Rai se svou tvorbou posouvá zase o kus dál. A nutno podotknout, že tato cesta mu náramně sedí. Nevím, na kolik ho ovlivnil v jeho tvorbě třeba takový Sasha, k jehož singlu "Moongoose" spíchl zdařilý neoficiální remix, nicméně co do hrou se zvuky se jeho aktuální tvorbě přibližuje. Kus "já" Romana Raie však na Velvet Dance také najdete a je to kus také nepřehlédnutelný. Jeho specifický progresivní sound je na novém EP stále patrný. Vyzdvihnout je však třeba poměrně velká různorodost všech čtyřech nových skladeb, což jsem dříve na jeho EP a singlech občas postrádal.

"My Friend Petter Re" je prvním v pořadí. Příjemně tepající beat okolo 130 BPM, až hypnoticky monotónní atmosféra, ve které se však nemusíte obávat, že se ztratíte nebo se dokonce pronudíte až do konce. Naopak. Spousta zajímavých zvuků nebo až strašidelně znějící samply vás budou bavit po celou délku skladby, která v určitých partiích nese typické vlastnosti Romanovi hudební tvorby. Nicméně mi můžete věřit, že nic podobného jste od něj ještě neslyšeli. "Velvet Dance" je v tomto ohledu věrnější skladbou, alespoň po zvukové stránce, původní Romanově produkci. I když ne zcela. Jednoznačně je to přímočařejší a více parketová záležitost, než předchozí song. Vévodí mu melodické backgroundové plochy, útržky vokálů a typická klubová stavba. Oproti více progresivně založené tvorbě Romana Raie z dřívějška je však tento singl laděný více do deepu.

Další zvukově pestrý track, který si pečlivě hraje s nejrůznějšími hudebními prvky je skladba "One Hundred Nine Houres". Na pozadí nechává jemně znít a plynule rozvíjet snově zahalený background a v popředí naopak rychle přes sebe překrývá nejrůznější přefiltrované sekvence od acidu až po těžko indetifikovatelné zvuky. K tomu 4/4 beat, repetitivní basová linka a máte asi nejlepší song z celého EP, který mi svým charakterem nejvíc připomíná track "Moongoose", ale i jiné od Sashy.  Závěrečný track "Under The Water" se pak asi nejvíce blíží Romanově tvorbě, jak jí můžete znát už z dřívějška. Velmi příjemný melodický track, kterému vévodí sympatická synth melodie, klidnější tepavý rytmus a jemně melancholická atmosféra.

Velvet Dance EP se nadmíru povedlo, až se sám sobě divím, že to píši, protože v poslední době jsem byl k podobnému stylu deep progresivní taneční hudby spíše skeptik. Roman Rai však ukázal cestu, kudy může tahle hudba zase bavit. Kdy může bát záměrně jednodušší a přístupnější k tanci, ovšem dost se toho v ní děje na to, aby nenudila i když právě netancujete. Zároveň sebe samotného představil v docela jinačím světle, než jsme byli dosud zvyklý a to už jsou dvě mouchy jednou ranou. Já tleskám.

Hodnocení: 85%

Pouze pro čtenáře Techna.cz tu máme exklusivní dárek v podobě možnosti stažení celého EP Velvet Dance v perfektní kvalitě přímo od Romana Raie. Stáhnout a poslechnout si můžete toto nové EP z následujícího odkazu.

Myclick (Techno.cz)

Roman si dal chvilku pauzu a to čekání se opravdu vyplatilo... Jako by se mezi nás teď navrátil úplně někdo jiný, vždyť on je jako vyměněný! Už ne ty nekonečné loopy, nad nimiž vždy vlaje silná nosná melodie a barvy, které už tak důvěrně znáte... Teď to naopak vypadá, jako kdyby ve své zvukové laboratoři objevil dosud zamčená dvířka, obsah vyskládal na stůl a s úsměvem od ucha k uchu a s rozzářenými kukadly nevěděl, po čem sáhnout dříve a přitom tam chtěl všechno, ale úplně všechno mít. Navíc jako kdyby ještě v tajné komůrce našel zvukové zázemí, které je čistě slyšet i za rohem! To se to pak pracuje, to se to pak tvoří a zřejmě i proto je každá z těch čtyř skladeb jiná. Ne pouhopouhé remixy toho, co už tu jednou bylo, ale pokaždé originál pro úplně jinou příležitost. One Hundred Nine Hours se přitom snadno stala mou favoritkou, i když jí My Friend Petter Re se slovní hříčkou šlapala hodně na paty. Je tak plná a přesto ne přeplněná – odpálí vás rovnou za měsícem a hvězdami, prožijete si na vlastní kůži několik géček přetížení, najednou si připadáte strašně nejistí a kolem vás je všechno tak syrové, kyselé, drhne to, škrábe to, píchá to. Ale nejhorší ze všeho je, že vás to neskutečně baví a jen co se vám roztočená hlava dotočí zpátky a uši, z nichž vám stříká krev, zase přijdou k sobě, dáte si repete. Tohle už je hodně návyková záležitost a buďte rádi, že to ještě pořád máte pod kontrolou. Snad... Pokud je pro vás Roman Experimentátor těžko stravitelný a máte mnohem raději Romana Romantika, i na vás se myslelo. Pro kroky po voňavé louce s právě vycházejícím sluníčkem je jako stvořená poslední epizoda v podobě Under The Water. Nebo byla snad věnována všem potápěčům s kyslíkovými bombami na zádech? Pro oba případy hodně snivá a nadýchaná záležitost, v níž autora už zase bezpečně poznáte a není to podle obličeje. Potřebujete pro dokonalý zážitek to nejlepší dávkování? Najděte si u nás ten nejlepší možný sound systém v klubu, bedlivě sledujte program a jakmile se tam to jeho jméno objeví, buďte u toho – poznamená vás na celý život a věřme, že tyhle čtyři parádní kousky nebude hrát jen on sám... Bylo za nimi určitě hodně tvrdé práce i času, který tak neuvěřitelně letí!

Hodnocení: 80%

ROMAN RAI – VELVET DANCE
formát: digital/MP3
čas: 28:18
label: Solstice Records
kat.č.: SOL042
info:
www.myspace.com/romanrai, www.myspace.com/solsticerecords

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016