RECENZE

 

Hudební recenze: Lusine - A Certain Distance

Američan Jeff McIlwain a jeho hudební alter ego Lusine vydává své další album. Po dvou letech nám přináší na spřátelené značce Ghostly International jedenáct skladeb v duchu pomalejší elektroniky. Kam se od vydání poslední desky posunul a jak se líbí deska mně, si můžete přečíst pod perexem.

 

Je tomu zhruba měsíc, kdy známý label Ghostly International pustil do prodeje novou desku hudebního projektu Lusine. Za tímto názvem, jenž v překladu z francouzštiny a po přidání apostrofu, znamená továrna, se ukrývá zkušený hudebník Jeff McIlwain. Američan pocházející z Texasu má za sebou nejednu sólovou desku, mnoho a mnoho remixů (např. pro Apparat, Lawrence, Deru či Sven Väth) a hudební kariéru dlouhou přes deset let. Na svém kontě má také pár filmových soundtracků. Je tedy zřejmé, že Jeff McIlwain nelení a poctivě maká ve své továrně. Jeho nové album s názvem A Certain Distance je toho čerstvým důkazem. Oproti dosavadní tvorbě jakožto Lusine je A Certain Distance lehčí na poslech a nebojím se říct popovější.

Album obsahuje jedenáct skladeb v rytmu pomalejších beatů, jež se někdy lámou, jindy jsou zase do latě srovnány. Za největší hit ve smyslu zavirovávání naší paměti, považuji úvodní singl k albu s názvem Two Dots. Hodně chytlavá, vokálová, v pravém slova smyslu písnička, ke které existuje i celkem pěkné geometrické video. Přestože i ostatní skladby jsou dostatečně intenzivní a výrazné, takové ambice stát se hitem jako Two Dots už nemá na albu žádná další. To samozřejmě ničemu nevadí, možná naopak. Láká vás to k opakovanému poslechu a pomalu si zamilováváte další a další tracky. Hodně příjemně a skoro až euforicky na mě působí track Gravity, kde Jeff pracuje jeho obvyklým způsobem s ženským hlasem. Skladbu Thick Of It ocení milovníci pomalého elektro soundu, Every Disguise je taková decentní tancovačka nad ránem a Baffle mi nejvíce připomíná minulou tvorbu Lusine. O všech jedenácti věcech se ale dá s jistotou říct, že jsou zvukově promáklý od A do Z a s typickým Lusine křišťálovým zvukem. Krásně a precizně provedené smíchání elektronických zvuků, které ale ve výsledku znějí tak teple a lidsky. Přestože jde de facto o easy listening a pop, já osobně mám už teď A Certain Distance mezi svými oblíbenými alby posledních měsíců. Pokud by každý pop zněl jako tohle...

Anotace:

Lusine
A Certain Distance
Ghostly International

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016