RECENZE

 

Kevin Saunderson - Deep Space Techno Energy

Že je Kevin Saunderson žijící legendou techna je vám asi známo. Pod projekty E-Dancer nebo Inner City dostal tento zprvu silně undergroundový styl hudby na vrcholky hitparád a vlastně díky němu a pár dalších kluků z Detroitu - jeho kámošů - teď deseti tisíce lidí chodí na masové techno akce i u nás. Nejbližší únorová party s Carlem Coxem to jistě potvrdí.

 

Že je Kevin Saunderson žijící legendou techna je vám asi známo. Pod projekty E-Dancer nebo Inner City dostal tento zprvu silně undergroundový styl hudby na vrcholky hitparád a vlastně díky němu a pár dalších kluků z Detroitu - jeho kámošů - teď deseti tisíce lidí chodí na masové techno akce i u nás. Nejbližší únorová party s Carlem Coxem to jistě potvrdí.

Ti Kevinovi kámoši nebyli nikdo jiní, než Derrick May a Juan Atkins. Znali se již od svých pubertálních let. Kevinovy první hudební pokusy pocházejí z hluboké minulosti, z ranných osmdesátých let, kdy své prvotiny vydával na vlastním labelu KMS Records. Později přišlo ocenění v podobě remixu roku ("Heat It Up" od The Wee Papa Girl Rappers) a nespočet skvělých skladeb, které byste našli na vinylech pod názvy projektů jako Kreem, Reese, Tronik House, The Reese Project nebo Kaos. Nejvíc se ale Kevin proslavil se svými dvěma projekty, a to Inner City a E-Dancer. Kevin není mistrem jen přes techno a jeho fanoušci to v jeho dosavadní kariéře náležitě ocenili. Kevin díky nim má mnoho ocenění a prvenstvích v hitparádách, přes 6 milionů prodaných desek a to díky jeho neutuchající lásce k muzice; houseu, technu, ale i velmi muzikálnímu popu.

Zatím posledním albovým počinem Kevina Saundersona je nedávno vydaná mixovaná kompilace "Deep Space Techno Energy" vydaná na labelu TrustTheDJ Records (u nás pod hlavičkou NextEry vyšlo toto CD jako nečíslovaný díl známé řady Techno Energy). Jak už vám asi název napovídá, půjde o techno, ale ne o žádnou velkou vymývací řežbu. Své místo tu má i častá melodická linka. Z tracklistu vás na první pohled jistě zaujmou jména jako Robbie Rivera, Renato Cohen, Paul Mac, Bryan Zentz nebo Mark Williams. Jestli jde o skutečnou lahůdku, jak se z prvních okamžiků bližšího seznámení s tímto CD zdá, poznáte v následujících řádcích.

Začátek Kevinova mixu se vyvine z temného intra. První skladba "Alert" Antonie Clamarana vás hned od začátku nakopne velmi svižným tempem a ryzím, barvitým techno-zvukem. Jako začátek je to velmi příjemný track, který vzápětí vystřídá ještě více rozjetá "latino" skladba od Jesse Garcii. Silná groovy basa vás vtáhne do svého nitra a jen tak vás rozhodně nepustí. A věřte mi, že výrazný melodický prvek i s vokálem a tribalové zvuky jsou ještě více poutavé, než legendární singl "Manipulated" od Bena Simse. Další skladbou je track "Sound The Horn" od Robbieho Rivery. Společně s Willie Moralesem vytvořil pro něj ne tolik typickou klubovou techno-vypalovačku se spoustou zvuků a velmi vtíravým beatem. Ale co naplat, uslyšíte z ní jen něco málo přes půl minuty, protože jí střídá stejně tak taneční skladba od chlapíků s "exotickými jmény - Vladimir Flatnoski a Rutchov Schwanzikavka. Vlastně ani nepoznáte, že už nejde o skladbu od Robbieho Rivery.

Prvním více známým jménem na této kompilaci je projekt Deetron z labelu Intec. Zvuk jeho skladby "You Know Why" je hodně deepový a úplně živě si ho představuji v setu našeho Agenta nebo "jejich" Tokyho. S lehce nerovným beatem, který jistě potěší řadu z vás přichází Mark Williams v tracku "Latin Sessions". Je to už druhý latino motiv na tomto CD, ale už není tak slyšet a je spíše schován za masivním zvukem tepajícího beatu. Další klasickou ukázkou hutného a odrovnávacího techna je track od pánů Tima Taylor a Andy Slateho. Skladbě jasně vévodí hutný jednolitý spodek, který je rytmicky podpořen tribalovým doprovodem a jakýmsi elektronicky zfiltrovaným hudebním nástrojem. V podobném duchu pokračuje i následující věc od projektu Area. Tu navíc osvěží pár hrátek s equalizérem a hlavně jazzový motivek v podání klavíru v tribalovém kabátu, takže hned je větší chuť si jít zapařit. Proto nedoporučuji poslouchat toto mixované CD během všedních dnů, kdy řada z vás je v práci nebo se pilně učí na zkoušky. Z toho by mohla být silná deprese - respektive až po doposlouchání tohoto CD.

Druhá polovina alba se odvíjí od "nemelodického" break-techna až k melodickému tribal-technu. Vše má na svědomí projekt Noise Ltd. Největší přednost zde dostaly zvučné hi-hatky a hlavně netradiční offbeatové intermezzo s tranceově zbarvenou melodií. Svoji jedinou skladbu si zde vystřihl i samotný Kevin Saunderson v rámci svého projektu Inner City. "Say Something" vyšla na labelu World Of Deep a hlavní hudební motivek obstaral klavír spolu s deepovou basou a houseovým vokálem. Kromě rázného beatu by klidně mohlo jít o lehoučkou a příjemnou houseovou písničku, ale tak jak tak, příjemné to je a moc. Po neuvěřitelných sedmi minutách střídá tento úžasný kousek další tribalová techno záležitost "Enki" projektu Temponauta. A poprvé jde o čistý break-techno track, který rozhodně neurazí a mozek v žádném případě ještě neodstaví. Jak by mohl, ještě zbývá mnoho zajímavých desek. Jako například "D-Calsh" od Bryana Zentze. Možná už tenhle track znáte z jeho alba "Seven Breaths" a tak asi víte, že jde o hodně klubovou záležitost zněžněnou o melodickou linku, přesto ale tvrdou, hutným beatem a tříštivými výškami. Sean Colt je autorem dalšího tracku nazvaného "Changing Times". Ten se opět noří do tribalového rytmu a opouští melodické linky. Monotónní zvuk však netrvá dlouho a navíc není vůbec nepříjemný. To už ale Kevin Saunderson roztáčí další desku od známého DJe jménem Paul Mac, která původní motiv jenom více rozvine do dokonalosti.

V poslední čtvrtině alba se nic nemění na tom, že "Deep Space Techno Energy" není v žádném případě deep, ale space a energy rozhodně ano. Přesvědčí vás o tom jistě další track od Pedra Delgarda. Respektive ještě před ním se rozezní krátké vokální intro ze skladby "Booty Feel" od DJe Nehpetse. Pedro servíruje další porci pořádné porce energického tribal techna a konec tomu nebude ani v případě další skladby od projektu Devilfish. K ní se ještě přidá klávesová melodie a rázem máte další hitovou záležitost. Těmi mimochodem tahle kompilace přímo překypuje. Dalším poslem labelu Intec je Renato Cohen. Jeho skladbu "Pontapé" jistě nemusím nikomu představovat. Už to udělal náš DJ Orbith ve svém druhém dílu kompilační řady "Progressive Sessions" a navíc tahle skladba má v sobě tolik energie, že se k vám musela dostat i na každé větší party. Electro-techno jak má být. Na závěr se s vámi, jak jinak než se vší "ostrou" parádou, rozloučí další neméně známý pojem na taneční scéně a to projekt Ignition Technician.

Jak jen stručně popsat tohle mixované CD: Časté hrátky se zvukem, žádné dlouhé verze skladeb a už vůbec ne nudné přechody, za to velmi zábavné mixy a hit za hitem, i když se to podle jmen v tracklistu ani nezdá. Tak nějak lze charakterizovat nové mix CD Kevina Saundersona - oprávněně považovaného za legendu světové taneční scény. Chcete důkaz? Tak si kupte tohle CDčko. Možná že v anketách vítězí jiní DJové, ale málokdo dokáže udělat 70 minut tak zábavných, jako právě Kevin Saunderson.

Hodnocení: 9,5/10
Nej skladba: Area - "Habana Tekto"

-Roman-

 

Kevin Saunderson - Deep Space Techno Energy
CD
čas: 72:53
label: TrustTheDJ
kat.č.: TTDJCS 052/CDTRIX115
info: www.trustthedj.com, www.matrixmusic.com

Tracklist:

01 Antonie Clamaran presents Supata - "Alert"
02 Jesse Garcia presents Tribal Spain 4 - "Latino Activa"
03 Robbie Rivera and Willie Morales - "Sound The Horn"
04 Vladimir Flatnoski and Rutchov Schwanzikavka - "Megbaszlak Haturot"
05 Deetron - "You Know Why" (Edit 9000)
06 Mark Williams - "Latin Sessions"
07 Tim Taylor vs. Andy Slate - "Muscle Madness"
08 Area - "Habana Tekto"
09 Noise Ltd. - "The Highest Evolution"
10 Kevin Saunderson presents Inner City - "Say Something"
11 Temponauta - "Enki"
12 Bryan Zentz - "D-Clash"
13 Sean Colt - "Changing Times"
14 Paul Mac - "Cards On The Table"
15 DJ Nehpets - "Booty Feel"
16 Pedro Delgardo - "La Fwent"
17 Devilfish - "Monalive"
18 Renato Cohen - "Pontapé"
19 Ignition Technician - "Throw Your Hands"

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016