RECENZE

 

Client: debut z dílny Andyho Fletchera

Dívčí duo Client vystoupilo vloni v létě na české mutaci festivalu Creamfields spolu s Andy Fletcherem. A není to jen náhoda. Andy Fletcher, známý to člen legendárních Depeche Mode s oběma dámami úzce spolupracuje a nedávno z toho vzešlo první albové dílko. Stylově by se dalo zařadit někam mezi electro, pop a punk-rock. Jednoduše electroclash, ale ne tak docela. Chcete-li nu-electroclash, ale to už je hloupost. Jednodušší bude, když hudbu dua Client přijmete nebo nepřijmete takovou, jaká je. Je rozmanitá, mazlivá a drsná zároveň. Každý si v ní najde to svoje. Žádnou převratnou novinku však nečekejte.

 

ClientDívčí duo Client vystoupilo vloni v létě na české mutaci festivalu Creamfields spolu s Andy Fletcherem. A není to jen náhoda. Andy Fletcher, známý to člen legendárních Depeche Mode s oběma dámami úzce spolupracuje a nedávno z toho vzešlo první albové dílko. Stylově by se dalo zařadit někam mezi electro, pop a punk-rock. Jednoduše electroclash, ale ne tak docela. Chcete-li nu-electroclash, ale to už je hloupost. Jednodušší bude, když hudbu dua Client přijmete nebo nepřijmete takovou, jaká je. Je rozmanitá, mazlivá a drsná zároveň. Každý si v ní najde to svoje. Žádnou převratnou novinku však nečekejte.

Úvodní skladba "Client" rozjíždí album velmi pozvolna. Loudavá basa vyplňuje prostor mezi hlavním beatem, který nepravidelně tepe na pomezí inteligentního popu a elektroniky. Nenechte se ale zmást, skladba "Client" není tím jemným materiálem, který často bývá na tanečních albech a kterým se postupně prokousáváte do složitějších a tvrdších hudebních dimenzí. Syrové, kovové, punkové zvuky, směs těžko definovatelné melodie a uši drásající tóny. Plus "chlapské" hlasy ve vokálu obou jemných dam z dua Client. Úvod alba vás tak zaručeně z depky nevytáhne, ale spíše vás ujistí, že to není ještě tak zlé jak to vypadá. Přitom následující skladba je docela o něčem jiném.

"Rock and Roll Machine" je mnohem radostnější a oslavující skladbou. Vokál je ve stylu ženských punk-rockových kapel, zbytek je čistě elektronická záležitost. Jednoduchá monotónní a syrově zvučná melodie, žádné brilantně čisté samply a zvuky. A přesto, že rok´n´rollová mašina je veselejší, než skladba předcházející, i tak vás zavede do hlubokého podzemí své podstaty. Důraz je kladen především na spodní části skladby, ze kterých se odvíjí
zbytek.

Abyste procvičili víc své končetiny a rozhýbali celé tělo, skočte po hlavě do dalšího tracku "Price Of Love". Rychle ubíhající rovný rytmus, příjemný a nenucený vokál a srozumitelný text ve vás možná vyvolají lásku na první poslech. Zvuk už není kdo ví jak syrový a více se blíží typické konzumní popové elektronice, kterou se na nás v poslední době snaží chrlit kdejaká přeučená rockerka. Naštěstí to holky z dua Client nejsou a tak se dílo zdařilo na výbornou. I když při bližším poslechu možná sami uslyšíte...

...že některé zvuky se opakují podezřele často a že vlastně skladby jsou si nadmíru podobné. Určitě jeden z důvodů je velmi osobitý hlasový projev obou protagonistek dua Clinet. Na druhou stranu to není na škodu. Tyhle holky si prostě nespletete. Ani při poslechu další, v pořadí již čtvrté skladby "Happy". Tato skladba se vrací k začátku alba a vévodí jí hutný breakbeatový základ, industriálně-kovové zvuky a opět ten drsný "happy" vokál. Ale já sem také happy. Tahle skladba dokáže nakopnout a postavit na nohy.

"Diary of an 18 Year Old Boy" je hodně pocitová skladba. Samotný název napovídá, o co tu jde. K tomu je samozřejmě přizpůsobena i hudba. Lehoučký nerovný beat, smyčcové plochy a klavírem vybrnkávaná melodie. Vokál je přefiltrován do méně srozumitelné podoby, ale pro začátečníky s angličtinou je tu booklet alba a rázem budete vědět, o co 18ti letému klukovy vlastně jde. Nezaměnitelný zvuk dua Client je tu opět nadmíru znát a proto je to pro mě zatím nejlepší skladba alba.

Industriálně-ambientní vsuvkou na albu "Client" je šestý track "Civilian". Hutné, masivní zvuky, které jsou pomocí ozvěny rozvibrovány a promíchány s ostatními zvuky a breakbeatovým rytmem. Později se přidá také klavír, skladba dostane nový rozměr, ale vzápětí vše skončí. Škoda, že je tenhle kousek jen dvě a půl minuty dlouhý, slušel by mu ještě nějaký nápad, ale i tak jde o zajímavou a nepřehlédnutelnou kompozici..

ClientPo krátké, méně stravitelné pauze, se ke slovu opět dostává tanec a příjemně laděná skladba "Here And Now". Co do melodie a koncepce tracku to není kdo ví jak originální nápad, ale opět to zachraňuje vokál. Nenápadně syrový, přesto ladný a melodický. Hudebně je to pouze dokola opakovaná formulka, nejen dua Client, ale i jiných kapel a projektů, co dělají pop-rock-elektroniku.

"Sugar Candy Kisses" se vrací do nerovného rytmu breakbeatu. Méně elektroniky vyváží elektrická kytara. Po předcházejících sedmi skladbách je to už ale docela nuda. Hudba je stále stejná, stejně zbarvená a až na pár výjimek jsme neslyšeli nic nového. To je docela škoda. I další skladba "Pills" těží ze svých předchůdkyň a je ještě o něco horší, než byly ony.

Vzkříšení a opětovné nadechnutí přichází spolu s předposlední skladbou "Leipzig". Pouze instrumentální track sází na výrazný zvuk elektrické basy a líného beatu. Elektronické zvuky se sice opakují z předešlých skladeb, ale koncept skladby je milý a funky. Mě by se tahle skladba líbila na úplném závěru alba, ale tam je skladba jiná. Vlastně jsou tam ještě skladby dvě. Jedna je ovšem skrytá a musíte si jí najít sami.

Ten oficiální závěrečný titul se jmenuje "Love All Night". Jak podivně album začíná, podivně i končí. "Love All Night" je "obyčejná" taneční písnička, jaký jsme slyšeli i během poslechu alba. Nic víc, nic míň. Příjemné zakončení alba. Trochu laciné, ale zase touto skladbou Client nemohly nic zkazit a nám tak po poslechu zbude v mysli pouze to dobré. Ten doopravdický závěr alba patří nepojmenované skladbě, která startuje v deváté minutě posledního tracku. Dvouminutová pasáž klavíru, ke kterému se postupně přidávají smyčce a další zvuky. Postupně vše opět utichá do ztracena a album "Client" tak definitivně končí.

Závěrem bych určitě vyzdvihl první polovinu alba. Různé typy skladeb, přesto spojené jedním velkým provazem a to atmosférou, vokálem a image dua Client. Client tu nebyly první, ale svou hudbu dělají podle mě nejlépe. Přinejmenším patří do elity v oboru pop-rock elektronické hudby, tedy electroclashe. Druhá polovina alba už tolik silná a nápaditá není, přesto není daleko za tou první a album jako celek hezky uteče a vám z něj zůstanou příjemné pocity. Temnější skladby jsou pravidelně střídány těmi radostnějšími a rovný rytmus je vkusně vyvážen s tím breakovým. Dovedu si představit, jak se bude váhat nad druhým albem, které určitě časem přijde, ale to je teď ještě vzdálená budoucnost. Rozhodně vám doporučuji ponořit se do debutu "Client" od hezkých dam Client. Ta plavba bude divoká.

-roman-

Hodnocení: 7/10
Nej skladba: Diary Of an 18 Year Old Boy

Client - Client
CD
čas: 49:37
label: Toast Hawaii (Mute Records)
kat. č.: th003cd
info: www.client-online.net, www.toasthawaii.com

Tracklist:

01. Client
02. Rock and Roll machine
03. Price Of Love
04. Happy
05. Diary Of an 18 Year Old Boy
06. Civilian
07. Here And Now
08. Sugar Candy Kisses
09. Pills
10. Leipzig
11. Love All Night

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016