RECENZE

 

Alvik - Breathing Geometry

Pražští Alvik na svém debutu nabízejí moderní (nu)jazz ve velmi dobrém provedení. Na (nejen) české poměry bezesporu malá událost. Jinými slovy, kdo to ještě neslyšel, měl by si urychleně sehnat horkého adepta na pomyslné ocenění nejlepší domácí album roku.

 

booklet_alvikKřehká krása, tichá síla

Alvik se svého debutu dočkali u malého pražského labelu Quazi Delict, a proto se neubráním vzpomínce na podobně zaměřené debutové album Floexe. Alvik na Breathing Geometry sice nejsou tak hraví jako Pocustone, z písniček na posluchače důvěrně nepomrkávají zvukové vtípky, zato jsou mnohem naléhavější, živější a (pokud to tak mohu napsat) silnější.

Desku svírá vnitřní náboj, který se celou dobu snaží prodrat na povrch a naplno vybuchnout. Ale neprodere a nevybuchne, což je zdaleka to nejlepší, co může udělat. V Alvik dřímá tichá síla, kterou Breathing Geometry nedá poznat, jen tušit. Asi proto zní Alvik naprosto upřímně, čistě, nezáludně. Asi proto se tohohle alba už nikdy nezbavím.

Nevyhnu se ani přirovnání kapely k mnohem slavnějším Lamb. Uvědomuju si, že taková připodobňování ke známějším kolegům nemají zejména začínající kapely rády a že zároveň svědčí o určité recenzentově bezradnosti. Když však dodám, že prakticky za žádnou ze skladeb, které Alvik nabízejí, by se Lamb rozhodně nemuseli stydět (právě naopak), berte to jako mou hlubokou poklonu.

Breathing Geometry, v čele se stejnojmennou písní, disponuje křehkou krásou dokonale vybroušeného diamantu. Další rozbor nemá smysl. Zajímavější než číst mě, je poslouchat Alvik.

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Alvik - Breathing Geometry
Quazi Delict 2004
www.quazidelict.cz
www.alvik.cz

Lin Dee (Radio 1)
Velmi příjemná, měkkoučká záležitost, která tady chyběla. Krásný vokál, opravdová angličtina, hezké aranže. U vínka na balkóně to nemá chybu. Živé provedení taky velmi pozitivní...
Děkuji za odvahu vydavatelství, že to pustilo mezi lidi...bohužel si myslím, že moc těch, co si to koupí asi nebude, o to spíš si můžeme být jistí, že si to koupí všichni, co to opravdu budou poslouchat a kteří vědí, o čem to je...
 
David Urban (D Smack U)
Alvik je příjemně vybudovaný most mezi James Hardaway, Brand New Havies a Lamb. Určitě o nich ještě uslyšíme.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016