RECENZE

 

Recenze: Jam&Spoon – Tripomatic Fairytales 3003

Zhruba před měsícem se na pultech objevilo nové album německých veteránů Jam & Spoon. Už jeho název připomíná, že by moc rádi navázali na své dávné úspěchy, ale vše nasvědčuje tomu, že to bude tentokrát hodně těžké...

 

fairztalesKdo by neznal, dnes již klasické hity Right In The Night (Fall In Love With Music), Stella, Angel (Ladami O-heyo), I Pull My Gun Once, El Baile, Kaleidoscope Skies, Don´t Call It Love nebo Be.Angeled. Některé z nich dokonce pamatují vznik České Republiky. Mohou za ně dva neskutečně plodní pánové Jam El Mar a Markus Löffel, tedy duo Jam & Spoon, kteří se ve své kariéře ještě schovávali také za úspěšným projektem Tokyo Ghetto Pussy nebo z poslední doby Storm.

Možná je s podivem, že za dobu více jak 12 let vydalo duo Jam & Spoon pouze 4 alba, z toho Tripomatic Faitytales 2001 a 2002 lze počítat jako za rozdělené dvojalbum, ale vzpomeňme, jaká to byla vždy sláva, když se něco takového stalo. Tentokrát nás pánové nechali čekat více jak sedm let a po krátkém producentském výletu k projektu Storm se opět vrátili k tomu nejlepšímu, co kdy vytvořili, a připravili pro nás nové album Tripomatic Fairytales 3003.

Sedm let je dlouhá doba. Jam i Markus prošli od svého posledního počinu Kaleidoscope dlouhou cestou a pracovali na nové image. V projektu Storm, který neměl s Jam & Spoon nic společného, přitvrdili až na pomezí techna, ale s novým albem právě pod značkou Jam & Spoon spíše zjemnili a více než na tanečním parketu by vás tahle deska měla dostat u srdíčka. Alespoň tomu tak nasvědčovaly první dva singly z ní, Cynical Heart a Set Me Free. No a co ten zbytek, dalších 12 nových skladeb?

jamspoonChill-outové vibrace, tu s rovným, tu zas s breakbeatovým podkladem, se prolínají celým albem. Jistě vás napadne, že byste letos na dovolenou mohli konečně na Ibizu, na pláž Cafe Del Mar… Tam byste si tuhle muziku užili možná ještě více. Ale ne všechny skladby jsou přesně takové. Například, hned zkraje alba, skladba Blanche Le Mie Mani. Jako host se na ní objevuje Tricky, takže je více než pochopitelné, že se z poklidného chill-outu ocitáte spíše v trip-hopu. Mary Jane, další ze skladeb, které se snaží trochu oživit album jiným stylem, je zas opepřená kytarami a rockovým vokálem Marka Gardenera. Crossoverem mezi breakbeatem, reggae či rockem je poslední skladba Junoon. I oba dva singly, které již spatřily světlo světa se trochu vymykají převažující koncepci alba. Jsou více tanečnější, možná nejvíce z celé desky a komu ani to nestačí, existují remixy. Třeba Koma & Bones remix k Set Me Free – to je lahůdka. Ale i tak, pár skladeb, které jsou lehce mimo mísu nedokáže zastavit kýč, který se valí ze skladeb ostatních.

Zbývá nám devět dalších skladeb a ty už jsou skutečně v duchu poklidného a
melodického downtempa, který je ale bohužel neprodyšně spoután experimenty odpuzující minulostí. Přesto se ale pár skladeb, které jsou svěží a lahodící smyslům najdou: Mirror Lover nebo Vata, Ostatní jsou však zatuchlé a spíše dětinské: Butterfly Sign, None Of This a další. Když si jen vzpomenu na předchozí album Kaleidoscope, kde každá skladba byla jiná, odkud jsem měl pocit, že by skoro všechny skladby mohly být singlem, je mi až do pláče. Jestli by z nového alba Tripomatic Fairytales 3003 mohly vyjít ještě dva singly, bylo by to hodně. Skutečně, místy až nehorázně hloupá je hudba nového tisíciletí, jakou předvádějí zkušení Jam & Spoon. Klidně by stačilo vydat EP o čtyřech, pěti skladbách.jamspoon2

Je ale věc, která novému albu přeci jen lichotí a hodně přidává na kráse. Jsou to rozmanité vokály a to ne jen tak ledajakého Franty z Dolní Lhoty, ale od Trickyho, Xaver Naidoo, Doloros O´Riordian nebo od dvorní zpěvačky Jam & Spoon, Plavky. Některé skladby by bez vokálu nemohly ani existovat a je dobře, že je zpívají tolik zkušení vokalisté.

Sedm let je skutečně dlouhá doba. Někdo ji využije k vybroušení svého zvuku, někdo zvolí razantní změnu. Oba případy mohou dopadnout jak dobře, tak katastrofálně. Já mám pocit, že kdyby Jam El Mar i Markus zůstali věrni svému novému projektu Storm, udělali by lépe. Debutové album Stormjunkie bylo totiž poměrně slušné. Tripomatic Faityles 3003 je až na pár výjimek plné nevkusných pouťových zpívánek a kýče, který nemá šanci zmírnit ani sebelepší zpěvák.

Hodnocení: 20%

Jam & Spoon – Tripomatic Fairytales 3003
čas: 74:52
label: Polydor Island Group
info: www.jamandspoon.de

tracklist:
01 Moment Gone (feat. Plavka)
02 Cynical Heart (feat. Jim Kerr)
03 Set Me Free (Empty Rooms) (feat. Rea)
04 Mirror Lover (feat. Doloros O´Riordan)
05 Blanche Le Mie Mani (feat. Tricky)
06 None Of This (feat. Xavie Naido)
07 Vata (feat. Shweta Shetty)
08 So Sweet (feat. Virginia Nascimento)
09 Butterfly Sign (feat. Plavka)
10 Something To Remund Me (feat. Midge Ure)
11 Mary Jane (feat. Mark Gardener)
12 Why? (feat. Rea)
13 Blue Moon Tidal (feat. Plavka)
14 Junoon (feat. Mike Romeo & Shweta Shetty)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016