RECENZE

 

Rubrika: Breakdown – drum’n’bass & breakz

Roni Size se činí. Proč Igraczech „vydal“ album opět jen na netu a kde můžete vidět video Juanity Juareze? Dylan dělá do porna a spojil síly s Tech Tichem: Oba jsou obscénní dost. Do Prahy míří SKC, znovu se ukáže i Adam Freeland. A dnes vám konečně nabídnu posledně slibovaný link na nový web Cause4Concern.

 
Roni Size reprezentuje Roni Size je také jedno z těch jmen, které znají všichni, kteří někdy v životě zavadili aspoň o pár kazet s drum’n’bassem. V roce 1997 Roniho live band Reprazent v podstatě poslal drum’n’bass do televizních reklamních spotů, když se jejich debutové album New Forms stalo jasnou senzací ověnčenou prestižní cenou Mercury. Právě Reprazent byli jedním z důvodů, proč se tohle období stalo pro britské hudební magazíny obdobím polámaných beatů. Drum’n‘bass si tehdy zkusili třeba i Chicane.

roniSlušně vzedmutou vlnu i pověst šikovného génia Roni Size podpořil o dva roky později, když se svým novým projektem Breakbeat Era vydal ceněné album Ultra Obscene (1999). Když se na trio, které tvořili ještě DJ Die a zpěvačka Leonie Laws, jen zběžně podíváte, musí vám být hned jasné, kdo byl inspirací pro Kosheen (Leonie Laws byla navíc stejně jako Sian Evans původně folkovou zpěvačkou).

Druhé album od Reprazent s názvem In The Mode (2000) už takovým zázrakem nebylo, i když na něm spolupracoval třeba i Zack de la Rocha z Rage Against The Machina. Roni dnes tvrdí, stejně jako o svém debutovém sólovém albu Touching Down (2002), že prostě jen předběhlo dobu. Výrokům podobného typu sice nemusíte věřit, ale věřte tomu, že si je šéf bristolského seskupení Full Cycle (Die, Krust, Suv, Tali, Dynamite MC…) může dovolit.

albumAle proč o Ronim vlastně píšu? Kvůli jeho účesu to jistě není. Roni Size ohlásil na říjen album Return To V (už jsem o něm psal v předminulém Breakdownu), kterým se vrací k labelu V. Na značce Bryana Gee totiž Size před lety debutoval. Právě teď, jako ochutnávka z připravovaného alba, vyšel singl Out Of Breath. Spolupracoval na něm MC Rahzel a zajímavostí je, že si jej můžete koupit (a rovnou stáhnout) online.

Singl tak dlouho před jeho oficiálním vydáním na vinylu (na konci září) můžete mít díky www.ronisize.com. Size se zřejmě nechal inspirovat Dynamitem MC, který před časem nabízel svou novinku prostřednictvím D&B Areny. U nás to ale asi fungovat nebude.

Co se stalo

Minule jsem vtipně upozorňoval na nový web Cause4Concern. Totiž, ony jsou weby dva – cause4concernrecordings.com a cause4concern.net. Přičemž ten první je ve výstavbě, zatímco ten druhý už funguje. Nevěděl jsem, že jsou dva, proto jsem zmínku o novém webu raději akčně smazal a stejně akčně jsem ji přehlédl v perexu. No co, aspoň jste se pobavili. dylan

Když už mluvíme o webech, na tom Dylanově si můžete pokecat o pornu! Guestbook na stránce labelu Freak totiž nabízí i téma XXX. A vsaďte se, že s Xanderem Cagem to nic společného nemá. Ostatně co byste chtěli od chlapíka, který v rozhovoru pro e-zine Earwaks prohlašuje, že: "Kalhotky a podvazky pomáhají docela dost." Mluví jak jinak o svém vztahu s ženou Robyn. Tak hodně zábavy…

Dylan navíc spojil síly s Technical Itchem, aby se vrhli na album Technical Freaks. Není to album čistě autorské, oba prostě vybrali ty skladby, které jim přišly nejzajímavější. Ke slyšení proto bude i Cartridge, DJ Ink, Concord Dawn, Loxy & Bkey, Cause4Concern a další. D&B Arena také oznámila, že se chystá regulérní album Dylana a Technical Itche, Robyn Chaos i Cartridge.

Video ke skladbě Rhodes Island od Juanity Juareze můžete vidět tady.

Alvik se vydají na turné po USA! Turné, které se kapele podařilo dát dohromady, zahrnuje Washington, New York, Boston a další města. Na stránkách jejich labelu Quazi Delict se navíc dočtete, že některé ze skladeb z alba Breathing Geometry přislíbily hrát tamní rádia. afrodite

DJ Mag nechává čtenáře hlasovat o nejlepšího DJe a Aphrodite si za všechny v Urban Takeover žádá vaší přízně. A nabízí ke stažení nový singl právě teď vydaný u Aphrodite Recordings i vlastní remix skladby Steveho Hyper D – Can’t Stop.

Do Prahy se chystá SKC! Pokud jste si ho nechali v létě ujít na slovenském Nočné Vlny Festu, kde hrál společně s Chrisem.Su jako Tactile, máte druhou šanci. SKC se 15. října objeví v Roxy! Stejný den do Brna zavítá Ninja (Tune) Bonobo. Máte-li rádi dobrou muziku a máte-li to blízko, neměli byste rozhodně chybět.

Adam Freeland u nás už takžka zdomácněl, o čemž svědčí jeho x-tá návštěva. I Want Your Soul je název akce, kterou chystá Xmag na 22. října do Roxy. Navíc se proslýchá, že přijedou Aquasky a možná by se mohli vrátit Pendulum.Sledujte Breakdown. ;-)

Mini rozhovor: Igraczech věří v obchodní strategii

igrakIgraczech má své (několikáté) album venku (venku na síti). Jak se u něj stalo dobrým zvykem, představil Nothingness Of Existence na svém webu syxra.cz. A rovnou ho nabídl ke stáhnutí. Úplně zadarmo. Zeptal jsem se, co ho vedlo k tomu, že neoficiálně vydal svou hudbu prostřednictvím inetu.

Igraczech: „V první řadě je výhodou fakt, že vystavením své MP3 skladby na webové stránce umisťuji "produkt" (nebo spíš jeho demoverzi, přeci jen to není v plné kvalitě) do celosvětové distribuce… Mít přístup na internet je dnes téměř běžné (a to třeba i v Číně) a v budoucnu nezbytné. Navíc je to vydávání ekologické, protože se tím šetří papír, plasty, benzín a další položky, které by spotřeboval můj obchodní řetězec.“

Jak to, že je ke stažení zadarmo?
Igraczech: „Řekněme, že je to obchodní strategie. Ve chvíli, kdy něco vydávám oficiálně, z mojí stránky to mizí. Avšak během týdne se kopie CD včetně obalu objevuje v pirátské distribuční síti - pochopitelně opět na internetu. Proti tomu se nedá jít, je lepší plynout z proudem a maximálně doufat, že se ti to jednou vrátí nějak jinak. Největší odměna za hudbu se nedá vyjádřit numericky natož v penězích.“

Proč by si lidi měli album stáhnout?
Igraczech: „Proč? No přece ze zvědavosti. Minimálně se tak můžou připravit na to, co je čeká příště.“ (smích)

Co vylezlo

Máte rádi hip hop, jazz a dvojsmyslná jména? Pak právě pro vás vydal DJ Krush své nové album Jaku. Máte rádi breakbeat, Nový Zéland a kamarádi Concord Dawn jsou i vašimi kamarády? Pak nechte své oko spočinout na novince One Drop East, už pátém albu od Salmonella Dub. Remix (remixovali právě Concord Dawn) jejich skladby E-Z On ještě živě lítá éterem.

Renegade Hardware nabízejí exkluzivní CD Pack, který zaznamenává co se dělo 6. srpna 2004 v Londýně v klubu End. Na šesti CD je ke slyšení kompletní line-up ve složení Loxy, Ink, Raiden & Pendulum back2back, Dylan, Fiction a Universal Project. Parádní přírůstek do sbírky seženete jen přes TOV online shop.

concordMini recenze: Concord Dawn – Uprising (Uprising)
Pro skladbu Raining Blood sice Concord Dawn vysamplovali metalovou legendu Slayer, žádný rock’n’roll ale nečekejte. Chybí tu ovšem i liquid funk. Concord Dawn nabízejí svou vlastní specifickou podobu drum’n’bassu s nabroušeným ostřím a jedovatou basou. Někdy se jim daří víc, někdy míň, inspiraci trancem však popřít nemohou. Za pozornost rozhodně stojí hypnotická Zulu, na které spolupracovali s Optivem, sběratelé mohou ocenit křehkost a krásu poněkud starší Aurory. Jejich největší hit Morning Light je tady ve VIP verzi.

Hodnocení: 80%

Radim Bartík
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016