RECENZE

 

Rubrika: Breakdown – d'n'b & breakz

Dnes pro vás mám exkluzivní rozhovor s polskou dvojicí CLS & Wax (Hospital, Defunked, Rubiks Recs)! Řekneme si něco o Black Sun Empire, Resoundovi nebo novém diskusním fóru věnovaném výhradně breakbeatu. Dozvíte se, kdo vydá své debutové album u Hospital a která z legend drum‘n‘bassu hraje skladbu Juanity Juareze! Mini recenze zaostřila na Nightlife 2 precizně namíchaný Andym C.

 

CLS & Wax: Polská scéna je rozdělená

CLS & Wax, čili dvojice složená z polského producenta Klause a producenta a DJe Waxe (alias Waxvaxe), měla v tomto roce velký důvod k radosti. Hospital vydal jejich skladbu Why Don‘t You na kompilaci Weapons Of Mass Creation. CLS & Wax se tak stali prvním drum'n'bassovým projektem z Polska, kterého si všimli v zahraničí. S dalšími releasy u Defunked, Rubiks Records i jinde se zdá, že další úspěch na sebe nenechal příliš dlouho čekat.

Jste první drum‘n‘bassový projekt z Polska, který vydává u anglických labelů. Jaké to je?
Wax: Myslím, že mnohem důležitější pro nás bylo prorazit než to, abychom byli prvním drum'n'bassovým projektem z Polska.

A bylo těžké prorazit? Jak dlouho jste se o to snažili?
Wax: Moc dlouho ne. Náš první track jsme udělali před třemi lety a myslím, že Why Don‘t You byla třetí nebo čtvrtá věc, kterou jsme někomu poslali. To ale neznamená, že jsme do té doby nedělali nic dalšího. Nechali jsme si to pro sebe, protože jsme věděli, že to není dost dobré.

U Hospital vyšla Why Don‘t You, Defunked vydali Heart of Love. Cítíte se teď jako zavedení interpreti?
Wax: Vůbec ne! Tohle je jenom začátek naší cesty.
CLS: Každopádně je jisté, že naše releasy nám dodávají hodně energie.

Vyjde teď něco nového?
Wax: Jasně. Na konci prosince čekejte náš singl u Rubiks Records. Pro někoho může být takovým malým překvapením, že se náš track Promises brzy objeví u labelu Jerona Fruits. Něco taky budeme mít u Nu Directions, takže si na tyhle skladby dávejte bacha. (smích)

Vypadá to, že drum'n'bassová scéna v Polsku je teď pěkně rozjetá. Dokonce jste tam měli i Hospitality (rezidentní noc labelu Hospital, pozn. aut.) s Cyantificem a jeho slečnou Merly B. London Elektricity live band hraje v Krakově… Můžete nám o tom něco říct?
Wax: No, dokonce jsme měli Hospitality s High Contrastem i Nu:Tonem. Byl by to docela dlouhý seznam, kdybys chtěl, abychom vyjmenovali všechny, kdo v Polsku někdy byli. Polská scéna je trochu rozdělená. Máme tady tři nejrozjetější centra drum‘n'bassu. Lodž s velkým davem fanoušků, kteří mají rádi tvrdý a rychlý drum'n'bass, Krakov orientovaný nejvíce na „soulful“ drum‘n‘bass a v Trojmiastu tam se hraje všechno.

Jsou v Polsku nějaké labely?
Wax: Vím, že pár věcí v Polsku vyšlo, ale těžko říct, jestli jsou tu dobře zavedené labely.

A co nějaké další polské projekty? Slyšel jsem Simbu v Nuborn Mixu od Paula B…
Wax: Jasně. Simba, který je mimochodem náš dobrý kámoš, vyšel na Uprising, což je label založený Concord Dawn. Taky tu máme chlapíka jménem Sympton, který se objevil u Assasin Records. Ještě pár dalších kluků vydalo svoji vlastní nahrávku, třeba Sonic Trip a Ros.

Hodně drum‘n'bassových projektů má dneska svoje vlastní album. Plánujete něco takového nebo je to pro vás v tuhle chvíli příliš vzdálená budoucnost?
CLS: Udělat album je trochu těžší než složit jeden track. Musíš se zaměřit na celý projekt, musíš mít o tom nějakou představu. Nemůžeš jenom poskládat dohromady pár svých písniček. Myslím, že teď není ta správná chvíle, abychom o něčem takovém přemýšleli.

Co vaše záliby? Máte rádi filmy?
Wax: Jasně, já jsem velký filmový fanda. Baví mě všechno, co je něčím zvláštní. Od Apokalypsy, přes Star Wars po Ghost In The Shell. Kromě toho strašně rád jezdím rychle autem.

Protože já bych se vás strašně rád zeptal, kdo je lepší? Princezna Leia „z jedné galaxie“ nebo „tomb raider lady“ Lara Croft?
Wax: Princezna Leia!
CLS: Myslím, že v tomhle případě bych dal přednost vinylu před silikonem. Takže bych si vybral Leiu.

Co se stalo

Zajímavé inetové stránky sice nevznikají jako houby po dešti, ale nedávno evidentně pršelo. Breakaři se konečně rozhodli sjednotit a po vzoru slavnějších diskusních fór (Dogs On Acid, DNB Nation) založili vlastní – věnované breakbeatu. Na adrese breakbeatworldwide.com naleznete kromě hromady přátel na pokec také interview a novinky. Přesně tuhle inetovou stránku breakbeatová scéna potřebovala!resound

Rozhoupal se i Resound (v minulosti spolupracoval s naším Juanitou Juarezem), který zprovoznil stránku o své osobě. Resoundsound.com nabízí biografii, novinky i přehlednou diskografii skladeb vydaných na vinylech.

Photek napsal společně s legendárním Fabiem skladbu No Joke. Že by něco s Batmanem a Jokerem? Asi ne.

Když už byla řeč o Juarezovi... Juanita Juarez slaví další drobné (drobné?) úspěchy v zahraničí. Velmi povedené skladby Stages a Feeling You (druhá vznikla jako spolupráce s Close Encounterem) rozeslal kolem a výsledkem je kladná odezva od známých i známějších jmen. Jinými slovy v současnosti Juana hraje DJ Motive (DSCI4), CLS & Wax, Alley Cat, Mat z Trife.Life! a nebo i LTJ Bukem!

Navíc byl Juanitův remix písně Something Special od Close Encountera (objevil se na albu Spa Boy) nominován v kategorii Qwartz Title na francouzské Qwartz Electronic Music Awards. Úspěch sklidil i Floex (Qwartz Album za výborný debutový Pocustone) a není to úspěch malý, protože Qwartz Awards podporuje renomovaný francouzský deník Le Monde a svá želízka mají v ohni také pře-oblíbené labely Ninja Tune a !K7.

Rodney P, který často spolupracuje třeba s bristolskými Full Cycle, vydává vlastní (hip hopové) album The Future u Riddim Killa.

bseBlack Sun Empire do toho perou hlava nehlava! Jednak přichází na řadu další releasy u jejich stejnojmenného labelu Black Sun Empire Recs. A hned to bude první dvoj vinyl, na kterém se objeví krom samotných BSE také Skynet, Jade & Matt_U a Chris.SU & Raw.full. V přípravě je vydaní Sahary - oblíbeného tracku evropských Djs, i spolupráce BSE s Kemalem. A to ještě není vše, BSE plánují v dohledné době rozjet druhý label s názvem Obsession. Přehled skladeb i s audio ukázkami najdete tady: http://www.dnbnation.com/viewtopic.php?t=3649.

Německé duo Syncopix (např. skladba Swallen na kompilaci Plastic Surgery 4) bude dalším projektem, který vydá album u Hospital.

Album, zřejmě prosluněné, vydá i Markyho brazilský souputník Patife. Celosvětová vlna brazilského drum‘n'bassu momentálně zdá se polevila, leč Patife by ji svým albem mohl znovu rozdmýchat. Aspoň to naznačuje úspěch singlu Made In Bahia, který se příští měsíc objeví na kompilaci Rumba Sessions Vol. 2. Vydává Movement.majik

J Majik znovu přizval ke spolupráci Kathy Brown, se kterou už v minulosti udělal třeba hit Tell Me. Přidal se i Wickaman, uvidíme co se urodí.

Baitercell & Schumacher dokazují, že nejen Pánem prstenů a drum‘n'bassem (Concord Dawn, Bulletproof, Tali) je Nový Zéland živ! Momentálně připravují album, na kterém se objeví i zpěvák Tiki z kapely Salmonella Dub. Písnička se bude jmenovat Crazy Lady In A Car a je inspirována událostí z minulého roku. Tiki na jakési party zpíval do setu DJ Digitalovi, když se drogami omámené děvče rozhodlo projet autem po place. Nikomu se nic nestalo, ale Tiki musel do mikrofonu křičet: „Warning! Warning! Crazy lady in a car!“

Kdo má namířeno

V pražské Roxy se ve středu 3. listopadu objeví brněnská drum‘n'bass-jazzová formace Radium.NFO. Nenechte si ujít!

V brněnské Flédě hraje v pátek 5. listopadu Francouz Kid Loco. Breakdown se ptá: Elektroniku nebo kytary?aquasky

Do Roxy zavítají Aquasky vs Masterblaster! Aquasky (resp. Jeden z trojice – Brent Newitt) se vrací do Prahy v sobotu 6. listopadu, aby se stal headlinerem Breaksome.

Pro severní Moravu. V Polské Gliwici se ve středu 10. listopadu objeví Mayhem a Kiko!!! Více tady.

Do Olomouce má v úterý 16. listopadu namířeno dvojice Ed Rush a Simon Bassline Smith.

Ve stejný den se ve brněnské Flédě objeví úžasný Kid Koala.

Co vylezlo

Ed Rush & Optical mají venku svoji historicky první kompilaci Out Of The Box. Ta se pevně drží současných trendů, takže co byste čekali – „kvakva, kvakva? Ano. ;-)pilgremmetal

Šéf TCR Rennie Pilgrem vyrukoval téměř do roka a do dne s dalším autorským albem. Jmenuje se Pilgremage a vyšlo "překvapivě" u TCR.

Metalheadz jsou zpátky s kompilací MDZ04 (jak jinak než na značce Metalheadz). Míchal Goldie.

Lee Combs debutuje na autorském albu u Finger Lickin‘. Jmenuje se Breakfast Of Champions a hostují na něm Dylan Rhymes, Andy Gardner z Plump DJs, Jem Panufnik ze Soul Of Man a další.


andyMini recenze: VA – Nightlife 2 (Andy C) (RAM Recs), hodnocení: 80%

Po úspěšné „jedničce“ přináší Andy C další várku bleskových mixů. Jde mu to jedna radost, takže se chvílemi zdá, že spíš remixuje než mixuje! Právě proto se Nighlife 2 může líbit i těm, kteří už při prvních jump-upový taktech chytají strup na zadnici (třeba mi). Není to sice čistě houpačka, ale jednoznačně převažuje. Přehled aktuálních největších hitů (Future Prophecies: Dreadlock, Nightbreed: Pack Of Wolves, High Contrast: Persistance Of Memory, Photek: Age Of Empires…) doplňuje ještě druhé „The Producer“ CD naplněné až po okraj skladbami, na kterých se Andy C producentsky podílel. Mezi nimi určitě potěší i dnes velmi divná Body Rock.

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016