RECENZE

 

Hudební recenze: Tiësto - Parade Of The Athletes

V českých hudebních médiích patří Tiësto za poslední měsíc k nejskloňovanějším jménům a ve všech těch zprávách o jeho pražském vystoupení, vítězství v anketě o DJe roku nebo o jeho vystoupení na Olympiádě, se tak nějak zapomnělo na to, že mu vyšlo už třetí album.

 

tiestoV českých médiích je Tiësto za poslední měsíc nejskloňovanějším jménem. Všude se objevily jeho profily, recenze starších desek a fóra jsou doslova přehlceny názory. Ke stažení jsou v elektronické síti internetu k dispozici stovky jeho setů a záznamů z vystoupení a v celém tom mumraji zpráv o jeho fenomenálním představení se na letní Olympiádě v Athénách, o jeho hattricku v nejsledovanější DJské anketě o DJe roku a především o jeho vystoupení v pražské T-Mobile Aréně se tak nějak zapomnělo na to, že Tijsovy vyšlo třetí album s názvem Parade Of The Athletes.

Kdo pozorně sledoval přenos z Olympiády, všechny nové skladby z tohoto alba už zná, ale není určitě na škodu si je pořádně poslechnout bez všeho toho hluku a mluvení komentátora, který stejně Tiësta označil za diskžokeje…

Osm nových skladeb je proloženo čtyřmi staršími, převážně z předchozího alba Just Be. Navíc celé album Parade Of The Athletes se od svých dvou předchůdců liší hlavně v tom, že jsou zde pouze skladby ryze taneční. Žádné výlety směrem do chill-outu nebo popově zabarvených skladeb. tiesto

Hned na úvod CD se rozezní pro Tiësta celkem nezvyklá skladba Heroes, podložená
breakbeatovým rytmem. Nejde o žádný pokus o typickou breakbeatovou skladbu, hodnou veličin typu Freeland nebo Koma & Bones, ale celkově tahle skladba působí hodně dospěle. Lahodící zvuk breaků střídají typicky zasněné tranceové plochy a i když to na první pohled zní dost vypočítavě, časem v tom možná objevíte, stejně jako já, veliké kouzlo.

V plynulém mixu navazuje druhá skladba Breda 8 PM a za ní stejně tak i všechny ostatní skladby. S těmi osmi novými a čtyřmi staršími skladbami to také není úplně pravda, protože právě Breda 8 PM je pouze variací na skladbu Dallas 4 PM z Tiëstova prvního alba In My Memory.

Ani třetí skladba Ancienit History mi nepřijde zrovna originální. Zkuste si schválně vzápětí pustit osmou Lethal Industry a zjistíte, co mám na mysli. V jediném, čem se tyhle dvě skladby liší je, že Lethal Industry v sobě skrývá skvělou tranceovou melodii, zatímco Ancient History pouze jakousi tribalovovou část s náznakem melodie, která se snaží navodit atmosféru afrických dálek. Jenže, než se stačíte vzpamatovat, už se do vás valí velmi známý singl Traffic. Podle některých také nejlepší singl, co kdy Tiësto vůbec udělal. Tranceři ho pravda moc v lásce nemají, ale Tiësto v něm konečně posunul dál hranici své tvorby a myslím, že zatím tím správným směrem. Pochvalu si také zaslouží opravdu citlivé sestříhání tracku, které zbytečně nenudí dlouhým začátkem jako na originálním singlu.award

Novinky tu sice převládají, ale jen co se týče jejich počtu. Kvalitou silně pokulhávají za svými slavnými předchůdci. Skladby jako Euphoria nebo Athena rozhodně nedosahují takových kvalit, jako známé hitparádové trháky. Tak je to i s většinou nových tracků na tomto albu. Buď kopírují skladby jiné anebo jsou natolik slabé, že si jich pomalu v tom plynulém mixu nevšimnete. Co mě kromě skladby Heroes ze začátku alba zaujalo, byla ještě skladba Olympic Flame pro svůj příjemný tranceový motiv.

Z ostatních skladeb, které jsou již nějaký ten pátek dobře známy jsou na albu Parade Of The Athletes zastoupeny ještě Adagio For Strings a Forever Today, která ale přišla o svojí epochální úvodní část, jakou znáte z alba Just Be, kde album otevírá. Tady je až na úplný závěr. Těžko odhadnout, podle čeho Tiësto vybíral své starší skladby na toto album, ale na olympiádě hrál všechny své hity a tak Nyana nebo Flight 643 by jistě lépe doplnily tu nudnější část složenou z Tijsových čerstvých novinek.

Sečteno podtrženo, máme tu čtyři staré hity, dva zajímavé a nové tracky a k tomu šest sice nových, ale velmi průměrných, v některých případech podprůměrných skladeb. Pár z nich má hodně slušný rozjezd (Coming Home), ale ten se vzápětí propadne v nudnou směsici ploch, zvuků a beatů. Z tohoto alba myslím žádný úspěšný singl nevzejde a tak fanouškům Tiësta nezbývá nic jiného, než čekat na další jeho singlový počin do doby, než bude z čeho brát a jak to tak vypadá, ryze tranceových singlů se od Tiësta v budoucnosti asi už nedočkáme. Je to dobře nebo špatně?

Hodnocení: 45%

Tiësto - Parade Of The Athletes
Magik Muzik
kat.č.: MAGIKMUZIKCD 04
info: www.tiesto.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016