RECENZE

 

Rubrika: Breakdown – drum & bass & breakz

Abuse a Deadred Records jsou skrytými perlami slovenské elektronické scény. Přidávají se Etella Diamant. Zkoukněte video od Evil Nine! Kryptic Minds a Leon Switch připravují album. Drum & Bass Headquarters reorganizuje a Epsilon nakonec nedorazí. Recenze Abuse: Carmina Burana.

 

Utajená perla slovenské elektronické scény

Abuse, původně jednočlenný projekt z Bratislavy, je jedním z nejvýraznějších interpretů pod ochrannými křídly Deadred Records, nezávislého vydavatelství s politikou D.I.Y. – Do it yourself. Přestože Deadred Records kladou velký důraz nejen na obsah ale i na formu vydaných EP a alb, Abuse v roce 2002 zaujal i v tak nelehké konkurenci (kompilace Re(d)mixes byla například balená v igelitu s červenou barvou, o nějaké nepovedené hudbě u Deadred Records se navíc vůbec nedá mluvit).

Debutové EP Sleepfields (recenzi najdete tady) prostě zřetelně dalo najevo, že na Slovensku se něco děje a to "něco" má jméno Abuse. Snad i proto Deadred Records dlouho slibovali, že Abuse vydají dlouhohrající album. To je nyní venku a musím říct, že čekání se rozhodně vyplatilo (recenzi čtěte v závěru Breakdownu). Mezitím se z jednočlenného projektu stal regulérní live band, který koncertoval na Slovensku, v Rakousku, dokonce i v USA a ti šťastnější z vás ho mohli slyšet i 16. ledna v pražském Paláci Akropolis (záznam vystoupení stahujte tady).

abuseAlbum Carmina Burana nejen zní světově a zasloužilo by si uspět za hranicemi (něco se možná rýsuje, více ve starším rozhovoru v e-zinu Zion.sk). Pokud máte sklony svá CDčka potají hladit, tohle si rovnou vezmete s sebou do postele. Krom obvyklé audio stopy album obsahuje i mp3 záznam živého vystoupení koncertu v Akropoli s náhledy obalu na "live album". Abuse v bookletu přímo vybízí k dalšímu vypalování a šíření. No není tohle zajímavá myšlenka?

Artwork se navíc opravdu povedl. Pokud se vám taky líbí, mohla by vás potěšit nabídka limitované série triček vyvedených ve stejném designu. Vybrat a objednat si je můžete na oficiálních stránkách vydavatelství Deadred Records. Já to své budu mít pod stromečkem.


Co se stalo

Na skok ještě k Deadred Records. Právě u nich totiž 21. prosince vychází další zajímavá záležitost – debutové EP slovenského elektronického projektu Etella Diamant. EP se jmenuje stejně, obsahuje šest skladeb a tiskovka z vydavatelství říká, že "aj vdaka prijatelnej dlzke skladieb sa CD prijemne
pocuva v sere a tichu vecernej izby pri vypnutom TV." ;-)allcrew

Knowledge s radostí oslavil desetiletí své existence dvoj-číslem (u nás jsem ho ještě neviděl) a teď rovnou vydává knížku. Knowledge All Crews si vytyčila ambiciózní úkol seznámit čtenáře s nejvýznamnějšími crews. Vám se tohle počteníčko dostane do rukou jen jste-li zvyklý nakupovat přes inet nebo pokud "vlastníte" kamaráda v Anglii, ale za zmínku tahle událost rozhodně stojí!

Jestli jste to zaregistrovali, v drum & bassové anketě Accelerated Culture se letos DJ Friction stal už potřetí (!) objevem roku. Kdesi jsem zaslechl, že už je to opravdu trapné. Souhlasím.

Tady by mělo být video od Evil Nine.

Webové stránky Drum & Bass Headquarters procházejí rekonstrukcí. I když jejich provozovatelé před časem čtenářům slibovali, že zatím pojede stará verze, stalo se tak jen na chvíli. Momentálně webové stránky prakticky neexistují. O to zvědavější jsem, jaká bude jejich nová podoba!

Kryptic Minds a Leon Switch připravují album, které by nemělo být pro všechny fanoušky clownstepu. Kryptic Minds i Leon Switch totiž dávno patří k odpůrcům současného mainstreamového pojetí drum & bassu a propagují návrat k temným hard/techstepovým melodiím. Sledujte jejich labely Defcom Records a Intense Records. Album však nevyjde dříve než v průběhu příštího roku.

Česká republika má nový label. Jmenuje se Messarosh (podle stejnojmenné ostravské noci), sídlí v Ostravě a první release nabízí skladby Agony od dvojice Cash & Wenia a Sublime od Paula B.

Tak Epsilon nám nakonec na lednovém Future Breakz nezahraje. Prý v podstatě ze stejných důvodů, kvůli kterým se Rakušan ED209 neobjevil na posledním Messaroshi. Hodně svérázné tiskové vyjádření najdete na drumandbass.cz. Klíčové slovo Messarosh.


Kdo má namířenomike

Opakování je matka moudrosti, ale raději to vezmeme v rychlosti: 25. prosince v ostravském Fabricu na vánočním Slim Slam Drumu mimo jiné francouzský DJ a producent Ride One.

O měsíc později (28. ledna) tamtéž šikula SKC, kterého můžete znát i z projektů Tactile a Mindscape.

A 21. ledna se do Prahy podívá headliner In Da Bush Mike Engine – designer mnoha známých bookletů a obalů desek a vítěz kategorie Best Breakthrough DJ holandských Drum & Bass Awards.


Co vylezlo

Renegade Hardware posílají ven další (a další, a další) kompilaci Paranoia Vol. 2. Míchal nikoliv Michal, leč obvyklý podezřelý Keaton.hospital

Sběratelé pozor! Hospital mají na svých (a nejen svých) pultech uč čtvrté pokračování Hospital Mixu. Na starost si ho tentokrát vzal Cyantific.

Wickaman se pochlapil a pro domovské Infra Red dal dohromady kompilaci Nightvision Vol. 2.

Afro Art vydává stejnojmennou kompilaci pomalých zlomených beatů. Pěkný cover!


Mini recenze

deadreadAbuse: Carmina Burana (Deadred Recs.)

Abuse navazuje na velmi povedené EP Sleepfields a budiž mu ctí, že se ani přinejmenším neopakuje. Jak snadné by přitom bylo použít stejný vzorec jako na debutu, zvlášť potom co se všechny čtyři obsažené skladby setkaly s příznivým ohlasem. A tak zatímco dřív Abuse některým posluchačům připomínal dusivě útulnou atmosféru Twin Peaks, teď část alba Carmina Burana (aspoň mi) evokuje mysteriózní nádech Akt X. Mulder a Scullyová se s nadšením prodírají ambientním nu jazzem i hip hopem, podobně jak ho „abstraktně“ chápe například DJ Shadow. Temné melodie jsou ponechány napospas drsným hlukovým pasážím, které je chvílemi téměř rozervou. Tím vším ale hned prosvítá špetka něžného optimismu. Celé dohromady je Carmina Burana perfektní muzikantství, které vřele doporučuju nejen všem příznivcům značek Warp a Ninja Tune.

Hodnocení: 100%

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016