RECENZE

 

Komiksová recenze: Preacher / Kazatel

Když se Bůh lekne konkurence a zdrhne z Nebe, má se Jesse Custer fakt nač těšit. To hučení v hlavě poněkud nekonformního leč stále obyčejného reverenda totiž není nic jiného než božská bytost. Genesis se rozhodla sledovat Boha na zem. Že prý tady končí všechna sranda? Kdeže, právě začíná!

 

Když se Bůh lekne konkurence a zdrhne z Nebe, má se Jesse Custer fakt nač těšit. To hučení v hlavě poněkud nekonformního leč stále obyčejného reverenda totiž není nic jiného než božská bytost. Genesis se rozhodla sledovat Boha na zem. Že prý tady končí všechna sranda? Kdeže, právě začíná!

šerif: "Můj názor je, že to byli negři."
Kenny: "Proč myslíte, šerife Roote?"
šerif: "Takovýhle věci oni dělaj."
Kenny: "Upalujou lidi hromadně v kostelech?"
šerif: "Marťanský negři, Kenny."

Jistý anděl z Nebe a jistá démonka z Pekla provozovali zakázanou lásku vášnivě a se vším všudy. Z jejich spojení se brzy narodilo Genesis – stvoření nové generace, které se silou a schopnostmi vyrovná Bohu. Což bylo pro Všemohoucího dost nemilé překvapení, a tak když zvážil co a jak, vyrazil do ulic. Tedy přesněji řečeno, vykašlal se na všechno a šel to zapíchnout někam na Zem.komiks

Co naplat, nedivme se. Taková teoreticky zcela nemožná konkurence může být horší než nadýmání uprostřed intimních milostných chvilek. Ale povídejte to Jessemu Custerovi, celkem normálnímu klukovi, který se z neznámých důvodů momentálně nachází v kněžském kolárku uprostřed přelidněného kostela. Právě jeho hlavu si Genesis po útěku z Nebe vybralo jako nový domov. Výhodou je "božský hlas", kterému nelze odporovat (Jesse: "Když řeknu ať se posereš, zeptáš se, jaký tvar má mít to hovno, pane?"). Nevýhodou se zemí srovnaný kostel a texaská policie i FBI v patách.

Jesse, který se rozhodne stávkujícího Boha najít a zeptat se ho na pár věcí, na celou tu srandu každopádně není sám. Náhodou narazil na svou bývalou a Tulip zase náhodou narazila na Cassidyho, upíra z Irska. Pokud se vám to teď zdá nějaké divné, počkejte si na masového vraha, zvrhlého drsňáckého poldu a temnou minulostí opředeného Prdelmana alias bývalého fanouška Kurta Cobaina, kterému sebevražda nevyšla tak jako jeho idolu.

Bizarní roadmovie, v češtině zatím prvních sedm sešitů série vydaných souborně, je s přibývajícími stránkami ještě bizarnější. Autorem Preachera / Kazatele je totiž Garth Ennis (Hitman, Punisher), který tentokrát pořádně tlačí na pilu. Chvílemi možná až moc, humor Preachera / Kazatele bude pro některé čtenáře možná místy až příliš hrubozrnný. Na druhou stranu, všichni kdo se rozhodnou tenhle komiks raději vynechat, se zároveň ochudí o svižné a nekompromisně úderné dialogy ve fundovaném překladu Štěpána Kopřivy.

Zároveň je třeba jedním dechem dodat, že pokud se do strhujícího Preachera / Kazatele začtete, už u něj zůstanete. A to i přes celkem obyčejnou kresbu Stevea Dillona a brožované vydání, které jsem se bál razantněji otevřít, aby mi v ruce nezůstala kniha na dvě části. Preacher / Kazatel je už nějaký ten pátek významnou součástí nejen komiksové pop kultury, takže poděkujte Bohu, že teď vychází i u nás. Jo, jenže nejdřív ho s Jessem musíte najít.preacher

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Preacher / Kazatel – Jako pára nad Texasem
BB / art 2004
scénář: Garth Ennis
kresba: Steve Dillon, obálky Glen Fabry
překlad: Štěpán Kopřiva
200 str., 399 Kč
web: www.bbart.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016