RECENZE

 

Rubrika: Breakdown - d'n'b & breakz

Tentokrát jsem se fakt rozšoupnul a čeká vás prakticky dvojité vydání! Spousta materiálů navíc pochází z tuzemska. Breakdown interview se zaměřuje na Cashe aka DJ-e C-phona, můžete si stáhnout nové tracky od Deniuse, Okemyshiho a ukázku od Mystifa. Patife balí MC, The Outfit plánují album, Juanita Juarez se přejmenoval a magazín zlomených rytmů Breakzine na obzoru! Stručný přehled chystaných akcí Kdo má namířeno a mini recenze Bow Wave.

 

Tentokrát jsem se fakt rozšoupnul a čeká vás prakticky dvojité vydání! Spousta materiálů navíc pochází z tuzemska. Breakdown interview se zaměřuje na Cashe aka DJ-e C-phona, můžete si stáhnout nové tracky od Deniuse, Okemyshiho a ukázku od Mystifa. Patife balí MC, The Outfit plánují album, Juanita Juarez se přejmenoval a magazín zlomených rytmů Breakzine na obzoru! Stručný přehled chystaných akcí Kdo má namířeno a mini recenze Bow Wave.

Breakdown interview

Cash (aka DJ C-phone): "Doufám, že dojde na všechny ty žhavé české hitovky."

Cash aka DJ-Cphone je známou osobností české drum & bassové scény. Byl u toho, když vznikala dvoika.troika, ještě dřív na severní Moravě proslul jako výborný hip hopový DJ a člen jedné z prvních hip hopových kapel v Česku NasheIII. Dneska má toho na triku ještě víc: Fatalerr, Tango & Cash, DesIIIazZ, No Money… Kompilace Futu:re:breakz a track právě vydaný na novém českém labelu Messarosh. Cash holt drtí.

DJ-ing, produkce vlastních skladeb, dvoika.troika. Máš toho celkem dost…

Vše začalo již v ranném mládí. Díky rodině, která byla hudebně dost založená. Absolvoval jsem hru na některé hudební nástroje a postupem času, jak se rozvíjel DJ-ing, jsem tomu propadl.

Pokud vím, začínal jsi jako hip hopový DJ?

Máš pravdu. První Hip hopové desky jsem si nechal dovézt z prahy Viollou z dvoiky.troiky. Psal se rok 1997 a společně s Yadelem, Itemem a Viollou jsme tvořili seskupení NASHE III, které bylo ostravskou nu school hip hopovou formaci. Postupem času jsme se všichni vyvíjeli svými směry, ale zůstali stale spolu jako členové dvoika.troika crew.

cashJsi polovinou zajímavého projektu Fatalerr…

Moje cesta spěla čím dál tím více k drum & bassu. Hrál jsem i hip hop, speed garage. Začal jsem hrávat v klubu Compass v Ostravě Porubě, kde jsem se seznámil s tenkrát budoucím bossem ostravské taneční scény Elvisem. Netrvalo dlouho a Elvise drum & bass uchvátil natolik, že 1. července 2000 už byla na světě první party s názvem SLIM SLAM DRUM, na kterou přijel zahrát sám pan DJ Koogi.

Následovala mnohá pokračování, kdy jsme si s Elvisem říkali, že lidi by potřebovali opravdu vetší 
"massage". No, a tak jsme si postavili 4 gramce a 2 mixy a hledali cestu poznání komunikace mezi dvěma DJ-i.Časem jsme si zaběhli, jak my říkáme, "freestyle system", podle kterého hrajeme. Ovšem pořád je se co učit. Takže cesta poznání je nekonečná. :))

Už na začátku minulého roku se mezi lidmi hodně mluvilo o novém českém labelu. Co?

Vše se poslední půlrok odvíjelo směrem "loděnice", akorát se hledala ta nejvhodnější cesta.Po konzultacích s mnoha zasvěceními i odborníky jsme zvolili "zlaté české ručičky", takže deska bude z hlediska výroby výhradně "czech made". Label se jmenuje Messarosh a na prvním pressu vyjde Cash & Wenia: Agony a Paul B: Sublime.

Foto: O.T.
Bude label hodně spojený se severní Moravou, resp. s ostravskou scénou?

Měl bych upřesnit, že jde o ostravsko - plzeňský label. Launch party tedy proběhly dvě. V Ostravě ve Fabricu a v Plzni ve Sport Baru. Křtil SKC.

Chcete na Messaroshi vydávat hlavně producenty z dvoiky.troiky?

Label bude založen hlavně na české produkci. Ale snažíme se to skloubit se zbytkem scény. Jak už bylo rečeno, na prvním pressu vyjde Paul B. Do budoucna bychom chtěli spolupráci se zahraničními producenty prohloubit. Už máme něco v jednání... Doufám, že dojde na všechny ty žhavé české hitovky. Potenciál by byl. :))

Jako producent často spolupracuješ s jinými. Proč?

Mám rád dobrou spolupráci. A je to taky taková forma ucelování vlastního stylu. Každý má to svoje, a vždycky se najde něco, na co by ani jeden z nás sám nepřišel. :) Mám rád, když můžu s někým sedět a "hádat" se, co zni lip.

V jakých projektech máš vlastně prsty?

Tango a Cash, jméno je samozřejmě podle filmu. Vzniklo to náhodou a už jsme u toho zůstali. Tango je DJ Ibogain. Dlouho jsme spolu nedělali, ale čas přijde. :) DesIIIazZ je projekt s Itemem a la Playou. No, a v neposlední řadě No Money, projekt s DJ Limiteddem aka Creditem z Extdustu.

Spolupracuješ výhradně s lidmi z Ostravy, nebo co? ;)

Ibogain je z Jablunkova, ale jinak: Banik, pičo! :)

Cos udělal v poslední době?

Pokřtil jsem novou kompilaci dvoiky.troiky s názvem Futu:re:breakz, která mapuje dosavadní produkci posledního ročku. Obsahuje i skladbu Agony (MSRSH001). Následně se chystám sebrat materiál a skočit na pokračování.

Ještě mi řekni, kdo je lepší: princezna Leia z "jedné galaxie“ nebo "Tomb Raider“ lady Lara Croft?

Ta, která poslouchá dvoiku.troiku…


Co dál

Co takhle něco ke stažení? Denius nabízí svou Catch Your Breath přímo na Dogs On Acid, Okemyshi na své stránky www.okemyshi.wz.cz přidal tři nové kousky: experimentálně laděné Welcome to Galaxy a Robocop a velmi příjemnou, lehce taneční záležitost Red Gear. A Mystif představuje ukázku své novinky s názvem Black Friday. Krom toho už jsem slyšel Junkettovu Freedom a je to pecka největší! andy

Drum & Bass Arena velmi dramaticky postupně odhalovala výsledky ankety DJ of 2004 aneb top 20 nejlepších DJ-ů světa, aby po několika dnech dospěla k tomu, co už všichni věděli od úplného začátku. Nejlepším DJ-em je Andy C. Žebříček najdete tady.

patifePatife chce sbalit všechny MC, na které v Anglii narazil. Nebo tak něco. Spolu s DJem Ronem napsal skladbu (opakuju znovu: pouhou jednu skladbu), ve které se vystřídali Stamina MC, Claveland Watkiss, Skibadee, Shabba, Fats, Det, Dynamite MC, Ragga Twins, GQ a 5‘0. Tahle taškařice, která v létě nebude chybět na Patifově albu, má název One Love.

Juanita Juarez se v minulém týdnu oficiálně rozdvojil. Jeho atmosferická pohodovka Stages podepsaná britským labelem Horizon Records (viz. Breakdown 12, tedy minulý) vyjde ne pod jeho zbrusu novým pseudonymem Brooklyn. Původní Juanita Juarez zůstává pro experimentální a downtempo tvorbu. Juanita Juarez aka Brooklyn "v zákulisí" vysvětlil, že mu změna jména byla mimo jiné doporučena ze strany labelu. První český drum & bassový producent, který upsal svou skladbu britskému labelu, se tedy jmenuje Brooklyn.

Dvojice Robinů Hoodů The Outfit ze Sherwoodu v Nottinghamu se už na scéně stačila prosadit díky svémubreakzine atmosférickému drum & bassu. V tomhle roce je prý na řadě album!

Už 15. února vychází první číslo časopisu věnovaného především drum & bassu, breakbeatu, downtempu a ostatním "zlomeným" hudebním žánrům. Magazín zlomených rytmů se jmenuje Breakzine, jedná se o dvouměsíčník za 39,- kaček, zatím v mini formátu A5 a se skromným počtem stran (celkem 32), k dostání na vybraných místech (bary, kluby, vinyl shopy). Na obálce prvního čísla bude Dieselboy, uvnitř exkluzivní rozhovor s ním, s Aquasky, Lplus (neboli Larrym+), materiály o Abuse, kompilaci Futu:re:breakz, Shadowboxu, DJ Krushovi, labelu Messarosh a spousta dalšího. V souvislosti s Breakzinem proběhne 25. února v ostravském Fabricu launch party La Breakz s Aquasky vs. Masterblaster. (Na závěr se musím přiznat, že jsem si přihrál polívčičku, protože Breakzine je dalším odbytištěm mých článků.)

Rozhovor s Frenzym, který zažívá něco na způsob comebacku, si přečtete tady.


Kdo má namířeno

prophecies18. 2. – In Da Bush, Roxy, Praha: Future Prophecies…

25. 2. – La Breakz, Fabric, Ostrava: Aquasky vs. Masterblaster…

25. 2. – Break4Beats, Fléda, Brno: Aphrodite…

25. 2. – Roxy, Praha: Kosheen PA / DJ set…

11. 3. – Blazin‘, Fléda, Brno: Twisted Individual, Social Security, MC Skibadee…

12. 3. – In Da Bush, Roxy, Praha: Andy C…

20. 5. – Venom Open Air: Nightbreed, Unix…


Co vylezlo

phantasySérie Urbanthology pokračuje už třetím albem, které namixoval DJ Phantasy. Vychází v únoru u Nu-Urban Music.

Čtrvtého pokračování se dočkala série Beatz and Bobz. Tentokrát to mají na svědomí Dreadzone Sound System. Vylézá u Functional Breaks.

Chevron vydává debutové album Everything's Exactly the Same, které je popisováno jako "melodic breakcore, poppy two-step and cartoon jungle". Zajímavostí je, že Chevron se jmenuje Jonathan Valentine a album vyjde na sv. Valentýna.


Breakdown mini recenze

bowwaveBow Wave: EMIgrant
Escape / EMI

Bow Wave mají na svědomí docela výjimečný hip hop. Totiž, ve studiu nespoléhají na archiv elektronických smyček a na koncertech zase na DJ. Spoléhají na své hudební nástroje. Hip hop "naživo" není pro scénu sice žádnou novinkou a téměř kultovního statusu známých The Roots sice Bow Wave nedosahují, ale jejich přístup bohatě stačí k tomu, aby rozčeřili tuzemskou hladinu. Zvlášť, když se teď můžou spolehnout na kvalitní desku. EMIgrant není nenapadnutelná od samého začátku do úplného konce, ale nabízí několik výborných kousků (Proutek a Bláhová jsou úplně nejlepší). A i zbytek vysoce předčí průměr!

Hodnocení: 80%

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016