RECENZE

 

VA - The Jazz House Independent 4th Issue

jazzhouseKdyž se spolu počátkem 90. let začaly styly jazz a house čím dál více prolínat a navzájem ovlivňovat, italský label Irma Records byl u toho. Od té doby se této kombinaci začal systematicky věnovat a v průběhu následujících let docílil toho, že právě zvuk charakteristický pro jeho produkci se stal nepostradatelnou kulisou k mnoha příjemným činnostem :). Během následujících let tento vydavatelský veterán působící již od roku 1988 expandoval i do dalších hudebních žánrů a států (US/UK) a pořídil si celkem 15 zvukově specifických poboček. V dnešní době tak tento label pokrývá nejenom styly jako house, latino, funk, jazz, nu-soul či downtempo, ale také drum'n'bass a electro.

Jedna z poboček tohoto vydavatelství byla nazvána Unlimited a specializuje se především na house s výraznými prvky jazzu, soulu, latina a funku. V minulosti pomohla na svět mnoha výborným albům či kompilacím. Kromě spousty dalších lahůdek se však může pochlubit především vynikající kompilační sérií Jazz House Independent, jejíž čtvrté vydání bylo do hudebního světa vypuštěno 24. prosince minulého roku. Jak lze uhodnout už z názvu, jedná se o fůzi houseu, jazzu a mimo jiné třeba latina. Ke slovu se tak výrazně dostávají především vokály a nástroje jako španělka, basa, klavír, všechny možné bubínky, saxofon a trumpety na sto způsobů.

Poprvé v historii této kompilační řady obdržíme najednou hned 2 CD. To první dostalo podtitul BMW Selection. Pojmenováno bylo podle projektu Black Mighty Wax, za nímž se skrývá Cesare "BMW" Cera. Ten se také postaral o jeho zkompilování. Pokud jste o tomto chlapíkovi ještě neslyšeli, tak vězte, že se jedná o jednoho z poměrně zásadních producentů, jenž jsou s labelem Irma neodmyslitelně spjati už od jeho počátků. Během svého působení se převtělil do mnoha různých projektů. Těmi nejznámějšími jsou pravděpodobně Be Noir a Black Mighty Orchestra. Pod tím druhým pak zplodil skladbu Ocean Beach, která je považována za jednu z těch nej skladeb v oblasti chill outu.soulquartet

Jeho výběr obsahuje 11 nenamixovaných skladeb, tedy ty nejlepší klubové pecky, které na labelu Irma Records vyšly během minulého roku. Mezi ně rozhodně patří například Voce Me Apareceu od projektu Kaleidoscopio v Belladona Latin mixu a skvělý Danny Krivitův re-edit skladby Starlite pocházející z dílny projektu Sicania Soul. Za zmínku rovněž stojí Don Carlos feat. Michelle Weeks a jejich Take Me Higher v remixu japonského housového DJe Yukihira Fukutomiho či Duran Y Garcia s jazzy lahůdkou s "překvapivým" názvem Jazz Expression.

O druhé CD se postaral Dino Angioletti z trojčlenného projektu Pastaboys, který je na tomto italském labelu rovněž jako doma. CD bylo pojmenováno Zanzibar Selection podle klubu, jehož je Dino rezidentem. Na jeho svěže letním a velmi sexy mixu se pak nalézají interpreti vydávající převážně (jak jinak) na labelu Irma Records a jeho všech možných pobočkách. Vychutnat si tak můžeme například v britských klubových hitparádách bodující track Happy od Maxe Sedgleyho v Soul Mekanink mixu, či již zmiňované Pastaboys se skladbou Babalawo. Ta pochází z alba Daylight In The Invisible a ozdobila jí vokalistka Wunmi z kultovních Soul II Soul. Svou troškou přispěli i Claude Monnet (Mafe Disco) a Monica Nogueira (Infancia Magica v Martin Solveig mixu) reprezentující francouzskou taneční scénu či projekt Ritmo da Rula, který svým trackem Universal Love zastupuje pro změnu tu americkou. Zejména pak label Soulfuric Recordings.

soulMáte-li rádi hodně svůdnou hudbu a chutnají vám styly jako house, nu-jazz, samba, bossa nova a vůbec veškeré slunné latino, pak je tato kompilace určena právě pro vás. V klubu nebo i doma si pak bez obav můžete užívat nejenom kompilaci The Jazz House Independent 4th Issue, ale klidně celou tvorbu labelu Irma Records. Nejen že vám rozproudí krev v žilách a skvěle pobaví, navíc vám ještě příjemně zkrátí čekání na tolik vytoužené léto.

FlyBoyEda

Hodnocení: 85 %

Různí umělci - The Jazz House Independent 4th Issue
Irma Records/Unlimited 2004
http://www.irmagroup.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016