RECENZE

 

Various - Steve Bug Presents Bugnology

Pokud se alespoň trochu zajímáte o styly jako minimal či tech-house, pak jste již pravděpodobně zaregistrovali úspěšného producenta a DJe v jedné osobě jménem Steve Bug. Právě jeho aktuálnímu počinu, kterým je mixovaná kompilace nazvaná Bugnology, se věnuje recenze FlyBoyEdy.

 

bugnologyPokud se alespoň trochu zajímáte o styly jako minimal house či tech-house, pak jste již pravděpodobně zaregistrovali chlapíka jménem Steve Bug. Zakladatel úspěšného vydavatelství Poker Flat Recordings, precizní DJ, producent a výkonný hnací motor celé minimal scény v jedné osobě má na svém kontě již více než 50 singlů a tři alba. Kromě vydavatelství Poker Flat Recordings je však jeho jméno spojeno ještě s dalšími dvěma labely: Raw Elements Recordings a Dessous Recordings. Právě na těchto třech značkách vydal většinu své tvorby a právě na nich si během více než celé dlouhé dekády svého působení v oblasti taneční hudby piloval svůj osobitý zvuk.

O jeho kvalitách se můžeme názorně přesvědčit na mixované kompilaci Bugnology, jenž vyšla koncem minulého roku na již zmiňovaném labelu Poker Flat Recordings. Na ploše 72 minut zajímavou formou definuje, co tohoto šikovného pána v současném světě rovných beatů nejvíce baví. Nejedná se však o jednu z obyčejných a ničím nezajímavých mixovaných kompilací, kterých existují spousty. Jedná se o pečlivě vybraných 19 tracků, které maestro pomocí speciálního softwaru různě upravil a doladil k obrazu svému. Všelijak si pohrál se smyčkami, samply, zvuky a efekty. Některé tracky zkrátil, jiné naopak prodloužil. Některé upravil více, jiné méně, ale u všech se mu podařilo zachovat jejich původní myšlenku, náboj a náladu. Výsledkem je pak opravdu zajímavá zvuková kompozice klidnějšího tempa, kdy do sebe všech 19 částí tohoto harmonicky kompaktního celku elegantně zapadá a vytváří spoustu kouzelných momentů a zvukových ploch. To vše je dokresleno hypnotickými perkusemi, kultivovanými vokálky a všemi možnými zvukovými experimenty. Celkové pojetí tohoto mixu se nese převážně v minimal house duchu, ale ten je servírován ve velmi zajímavé a posluchačsky atraktivní poloze.

Na této kompilaci se kromě jedné skladby z vlastní dílny Steva Buga objevily nejrůznější tracky a remixy od takových producentů a projektů jako jsou ADJD (Alexi Delano & Jesper Dahlbäck), I:Cube, Josh Wink, Justus Köhncke, Charles Webster, Freestyle Man, Guido Schneider, Stefan Goldmann a další.

Malé varování: tato kompilace určitě není pro každého! Rozhodně ne pro fanoušky mírně povrchní a poměrně snadno předvídatelné house music alá David Guetta či Eric Prydz. Jednou ze zásadních předností Steva Buga je sice schopnost podat undergroundový zvuk zábavnou formou, ale nic nám rozhodně nedaruje bez vlastního přičinění. Cílovou skupinou pro tohle dílko tedy nejspíše budou příznivci inteligentní a přemýšlivé taneční hudby, co rádi hledají “mezi řádky“. Preferujete-li komplikované hudební kompozice, jenž vás někam zanesou anebo alespoň poposunou, aktuální výtvor tohoto talentovaného umělce vás rozhodně nezklame.

FlyBoyEda

Hodnocení: 85 %

Various - Steve Bug Presents Bugnology
Poker Flat Recordings
http://www.pokerflat-recordings.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016