RECENZE

 

Rubrika: Narovinu aneb o rovných beatech

Global Underground s pořadovým číslem 27

Ještě jste nikdy nebyli v Miami? Letenky vám připadají příliš drahé, ale přesto byste rádi ochutnali atmosféru tohoto místa? V tom případě se můžete těšit na hudební dárek od věhlasného vydavatelství Global Underground přichystaný na letošní březen. Právě Miami je totiž věnováno již 27. vydání s názvem labelu shodně pojmenované kompilační řady. Jejím zkompilováním a následným mixem byl pověřen Danny Howells, který se v minulosti osvědčil v rámci dvou dalších kompilačních sérií tohoto labelu nazvaných 24:7 a Nu-Breed. Proč zrovna Danny Howells a proč zrovna Miami? Na tuto otázku vám rádi odpovíme.

Ty tam jsou doby, kdy Danny Howells coby chráněnec slavnějšího Johna Digweeda hrával na parties v klubu Bedrock v trochu nezáviděníhodné roli předskokana. Díky svému talentu umocněnému neutuchající pílí, třemi rezidencemi v New Yorku a takřka nekonečným turné po celém světě se Danny Howells zaslouženě vyšplhal mezi světovou DJskou elitu. K Dannyho úspěchu přispěl nejenom cit pro výběr nádherně atmosférických desek a jako energická rozbuška působící rytmus, ale také díky dlouholetým zkušenostem získaná jistota v precizních a dost často hodně dlouhých mixech!

howelsK prospěchu věci určitě byl i Dannyho nesmírně široký hudební záběr. Sám o sobě s úsměvem prohlašuje, že neexistuje mnoho druhů muziky, kterou by si rád neposlechl. Kromě elektronické taneční hudby zbožňuje Rolling Stones, Milese Davise a Jamese Browna. Libuje si ve svém archivu rock ´n´ rollových a funky desek a neustále se snaží osvojit a definovat svůj vlastní zvuk, který by jej odlišil od spřízněných progressive kumpánů. Kdopak by také chtěl být “jen“ dalším Johnem Digweedem nebo Sashou, že ano. O úspěšnosti jeho snahy se odlišit a najít si svůj vlastní zvuk se budeme moci přesvědčit právě díky kompilaci GU 27.

Na dvou CD můžete očekávat dvě tváře Dannyho Howellse anebo spíše dva odstíny klubového života v Miami. Podívejme se nejdřív na druhý disk. Ten Danny nahrál v hlavní místnosti klubu Space v centru Miami uprostřed slušně rozjeté noci někdy v říjnu minulého roku. Můžeme tak zhruba tušit, v jaké náladě se asi ponese. První disk nahrál Danny pro změnu na terase stejného klubu během východu slunce, což je vskutku romantická představa. První CD rozhodně neinklinuje k zvuku sloužícímu pro rozjezd 8 hodin trvajícího mejdanu, sám Danny ho popisuje jako směs podivného disca, “vyspejslých“ zvukových nálad a lahodného deep houseu. Ten podle něj ve výsledném efektu zní hodně slunně, sexy a tak trochu funky. Aby maximálně umocnil pocitovost těchto dvou CD, zařadil na ně mnoho svých srdcových desek. Jednou z nich je dnes již téměř zapomenutá disko klasika projektu Tantra nazvaná Hills Of Kathmandu, kterou údajně sháněl celých 7 let. Měla na něj velký vliv v jeho DJských počátcích a on sám jí popisuje, jako atmosférickou bombu, která lidi na parketu naprosto oddělá. Další srdcovou záležitostí sloužící k maximálnímu přiblížení Dannyho pocitů a atmosféry v Miami během ranního východu slunce je track End Of Me pocházející od projektu Mimosa. Těšit se tak můžeme na pořádnou dávku slunné a krásné euforie

Co dodat? Danny Howells Miami evidentně zbožňuje, stejně jako Miami zbožňuje i jeho. Jedním z důvodů, proč si jako lokaci pro 27. vydání série GU vybral právě Miami, je kromě spousty skvělých mejdanů prožitých během Winter Music Conference i jedinečná a hodně pozitivní atmosféra tohoto místa. Odlišuje se od zbytku světa stejně jako se od něj odlišuje Danny Howells svým osobitým a entuziasmem  překypujícím přístupem k hudbě. Proto zůstaňte na příjmu, neboť datum 28. března se k nám blíží mílovými kroky!

Co se stalo, co se stane

Dne 11. března budou vyhlášeny vítězové německých Dance Music Awards. V kategorii Best House Artist jsou nominováni Erick Morillo, Mousse T., Tom Novy, Tiefschwarz a The Disco Boys.

daftpunkI když jsou Daft Punk tradičně tajemnější, než pověstný hrad v Karpatech, podařilo se získat alespoň seznam nástrojů, díky kterým jejich nové album "Human After All" vzniklo. Přeberte si sami: kytara Gibson EDS1275, bicí Ludwig Vistalite, gong, vokodér Daftronics DT1000, osmistopý magnetofon Studer A820 a TR 808 Roland. Desky se dočkáme v březnu, ještě předtím však dvojka do světa vypustí singlovku "Robot Rock" i s remixem Soulwax.

V pátek 25.února přivítá pražský klub Mecca premiérovou house noc jménem Fly!, na které vystoupí Dave Brennen z Londýna a Jim Felli z New Yorku. Více zde.

Myclick vám vzkazuje, že pokud jste chyběli v pražském Roxy na vystoupení Miss Kittin, měli byste litovat. Více zde.

Jaké je synonymum pro pořádně rozjetý mejdan? Odpověď najdete zde.

Časopis DJ spustil svůj mp3 obchod. Klikněte na http://www.djdownload.com/ .

Nejlepším tanečním singlem roku se podle časopisu DJ stala skladba "Rocker" projektu Alter Ego. Nejlepší albem "Destroy Rock and roll", které natočil Mylo. A nejlepší kompilací pak "The Trip" DJe a producenta Toma Middletona.

Talentovaný kanadský producent Daniel Gardner aka Frivolous se konečně dočkal i příjemného formátu CD. Více zde.

Máte-li rádi hodně svůdnou hudbu a chutnají vám styly jako house, nu-jazz, samba, bossa nova a vůbec veškeré slunné latino, pak je kompilace "The Jazz House Independent 4th Issue" určena právě pro vás. Více zde.

Steve Bug vydal na konci minulého roku mixovanou kompilaci Bugnology. Recenzi si můžete přečíst zde.

Co právě vychází - Singly

rogerRoger Sanchez vydává pod hlavičkou projektu A Tribe Called Es nový singl "Dancing". Jedná se o dvacátý release labelu Stealth Records, který nevlastní nikdo jiný než právě Roger Sanchez.

Skladba "Fast Track" producentů Juliena Delfauda, Alexe Gophera a Etienna de Crecyho bude znovu vydána v tomto roce. Skladbu obohatí vokál zpěvačky Camille a do remixové podoby ji převede Benny Bennasi.

Druhý singl ze svého debutového alba vydává Erick Morillo. Skladba se jmenuje "What Do You Want" a vychází na labelu Subliminal začátkem února.

Co právě vychází - Alba

Various artists: Remixed 2 (Om Records) - Label Om Records, který má sídlo v San Francisku vypouští mezi klubery druhou kolekci remixů. Všechny vyšly pouze na vinylu, takže teď je možnost mít je ve formátu CD. Miguel Migs, Kaskade, Derrick Carter, Mark Farina, King Kooba, Soulstice, Fila Brazilia a další. Jasná volba.

Laurent Garnier: The Cloud Making Machine (F Comm) - Pokud čekáte další našláplé techno kousky z dílny francouzského producenta Laurenta Garniera, máte smůlu. Pokud vás ale zajímá osobní Garnierova zpověď psaná až skoro ambientně, nenechte si ujít tenhle "stroj na výrobu oblak".

Clubstar Kultbox Vol.1 (Clubstar) - Na tomto cd najdete 13 housových tracků německého labelu Clubstar. Spousta hitů a spousta remixů. Producenti? DJ Antoine, Groovemaster K, DJ Pippi a mnoho dalších.

middletonRenaissance: Masters Series vol. 2 mixed by Hernan Cattaneo (2CD) (Renaissance) - Další díl kompilační řady Renaissance Masters tentokrát připravil argentinský housový DJ Hernan Cattaneo. Spojením nespočtu stylů (house, breaks, tech-house, techno) vytvořil dozajista hypnotický mix. Na prvním cd najdete věci od Morela, Toma Middletona, 16b nebo Polefolder, na druhém cd pak Quivver, Nicka Muira, Hybrid nebo Underworld.

MINIRECENZE

somaVarious - Soma Compilation 2004
Soma Records

Prestižní skotský label Soma Records přichází na hudební trh s kompilací mapující jeho vydavatelské aktivity za období roku 2004. O tom, že byl pro tohle vydavatelství minulý rok mimořádně úspěšný, svědčí atraktivní plejáda zúčastněných producentů či projektů. Výběr obsahuje 12 skladeb pohybujících se v rozmezí houseu, techna a dnes již všudypřítomného electra. Label Soma Records nám kromě starých a mnoha zkušenostmi prověřených mazáků představuje i nováčky své beze sporu kvalitní a starostlivě ošetřované stáje. Vedle takových borců, jako jsou Funk D'Void, Slam či Adam Beyer & Jesper Dalbach, se nám tak k ochutnávce nabízí ukázky z tvorby Alexe Smokea a na strmém vzestupu se nacházejícího projektu Vector Lovers, jenž rozhodně stojí za poslech. Pokud jste už náhodou šťastnými majiteli alb, z nichž vybrané skladby pocházejí, i pro vás se najde důvod k poslechu. Jsou jimi povedené remixy od takových producentů jako Alexander Kowalski anebo třeba Mylo. Pokud je tato kompilace měřítkem (evidentně stabilní) kvality tvorby labelu Soma, nezbývá nám nic jiného, než pogratulovat.

Hodnocení: 90%

negroVarious - Joey Negro In the House
Defected

Joey Negro se zase jednou vyznamenal! Neradi bychom, aby tato mini recenze působila pateticky masturbačním dojmem, ale tenhle chlapík prostě umí! V prostoru svěřeném mu labelem Defected se postaral o vskutku luxusní mixovanou kompilaci složenou ze tří CD. Ta je součástí kompilační řady In The House, v rámci které se v minulosti vyznamenali například DJ Gregory, Masters at Work či Jazzy Jeff. Na v pořadí již 12. díle této kompilační série se maestrovi podařilo elegantně skloubit disco, deep, funky a soulful house. Na třech discích se nalézají jak nedotknutelné a po právu nezapomenutelné klasiky, svěží a doposud nevydané skladby, tak i všechny možné remixy a re-edity starších skladeb. Některé z nich má na svědomí právě Joey Negro osobně. Mezi zúčastněné patří například Blaze (Most Precious Love), Dimitri from Paris (Strong Man), Kings Of Tomorrow (Another Day), Martin Solveig (I'm A Good Man) a spousta dalších. Jako by si Joey Negro přál sjednotit fanoušky starších i aktuálních nahrávek, obdařil tuto hudební lahůdku precizními mixy a podařilo se mu tak vytvořit jedinečným způsobem různorodou a okouzlující atmosféru. Pokud se považujete za skalní příznivce house music, tuhle kompilaci prostě musíte mít!

Hodnocení: 100%

Jaroslav Zapletal & FlyBoyEda

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016