ROZHOVOR

 

Rozhovor s Hechem

V dalším víkendovém rozhovoru se v rámci mladého masa podíváme ve krátkém rozhovůrku na zoubek DJovi Hechovi z malebných Pardubic. Ti, kterým jeho jméno nic neříká zoufat nemusejí. Obchůdek s deskami U Merkura totiž znají určitě.

 

Jaké jsou tvoje iniciály? Celé jméno, věk, město původu..

Jmenuju se Viktor a moje DJský alter ego se skrývá za nickem Hech.)

Kdy a jak jsi se poprvé seznámil s taneční scénou a elektronickou hudbou?

Já jsem se s elektronikou seznámil přes DM, Kraftwerk, Front 242 a další kapely na konci 80. let a začátku 90. Desky jsem si začal kupovat ve 14 letech a byly to například Shamen – Ntact, Cure – Mixed Up a podobně. Nejvíce mě ale uchvátily vinyly co si kamarád v 95 dovez z Anglie: tři alba Orbital, z toho nejvíc InSides, Robert Armani, Hardfloor a spoustu dalších.

Jak dlouho se na taneční scéně aktivně pohybuješ?

Na parties, kde se hraje elektronika chodím tak od roku 93.

Čemu konkrétně se věnuješ?

hechVěnuju se obchodu pro DJe U Merkura a správou s ním spojených internetových stránek.

Jaké jsou tvoje aktuální podmínky pro činnost? Změnily se od začátků?

Podmínky pro činnost jsou úměrné tomu jak si je sami utvoříme. Pro nás byl asi největší změnou přesun naší rezidentní Noci U Merkura do pardubického Psa, který je zázemím a zvukem v lepší části spektra našich podniků.

Popiš prosím způsob své práce…

Nejvíce čásu trávím objednáváním a poslechem nové muziky a co Ti budu povídat, je to celkem ucházející práce. Jednou za tejden chodím dělat náš pořad do místního rádia Life 91.6, kde mají lidi možnost slyšet úplný novinky, hlavně díky tomu, že desky nakupujeme pro obchod.

Jaké styly hraješ?

Nejvíce mi sedí breakbeat, funk, house a techno, ale stejně jde hrát cokoliv, co má nějakou konstantní rychlost. V rádiu mám rozdělený pořady po tejdnu na house, techno/electro, breakz a downtempo a celá hoďka je mixovaná živě a někdy je to boj, ale dá se to.)

hechProdukuješ trošku?

Sám svou muziku nedělám, občas se přichomejtnu do studia nebo k nějaký kapele a asi by mě to i bavilo, ale není to pro mě to nejdůležitější.

Bylo/je těžké se mezi matadory prosadit?

Těžko říct, jestli jsme se prosadili nějakým větším způsobem mezi DJe, fakt nevím, tohle je asi pro někoho jiného. Každopádně jsme s Láďou a Pájou rozjeli vinylshop, kterej možná zná každej v Čechách, kdo si kupuje vinyly nebo mixpult s gramcema.

Jak si děláte promo – PR?

Co se týče tištěnejch věcí, máme čtyři schopný kamarády, který nám pomáhají tvořit nějakou tu osvětu o Merkurovi. Docela se zalíbil komiks Labyrint Světa, který se objevuje na našich tištěných letákách, samolepkách, no a pak samozřejmě plakáty k Noci u Merkura. Dále pracujeme s ústáleným okruhem serverů, který jsou tu od začátku a víme, který to jsou Díky všem!

hechMáš managera – booking?

Jelikož se moje úsilí soustředí především na obchod a internetový shop, tak hraní pro mě zůstává stále koníčkem, který si díky tomu, že nejsem zaměstnanej u někoho jiného, můžu dovolit. Máme přehledný stránky a každej kdo nás chce slyšet, tak nás najde jednoduše.
Rozhodně pokud by hraní měl bejt způsob, jak se má člověk živit, je to nutnost.

Jaké máš zkušenosti s promotéry – provozovateli klubů?

Zkušeností je tolik, že nemá cenu se rozepisovat nějak obšírněji, záleží to vždycky od člověka, jako v každým jiným odvětví. Je nadmíru jasný, že některý příhody jsem už radši zapomněl.

V čem si myslíš, že jsi výjimečný?

Zkus si otevřít vinylshop v městečku velikosti Pardubic a uvidíš .) Dobrý mě přijde to, že dělám práci, která mě vesměs baví.

Byl Lenin žena?

Hlavně to byl komouš a popleta, kterej po sobě nechal Rusům a potažmo nám většího h****a než byl on.

Jaký je tvůj názor na oficiální scénu a velké promotéry?

Každej to dělá po svým a někomu to jde lépe a jinému jinak.

hechJaké akce navštěvuješ ve svém volném čase?

Vesměs koncerty, party, festivaly a taky občas nakouknu do hospůdky na dvě vychlazený.

Jaký druh taneční hudby posloucháš?

Já poslouchám alespoň zběžně skoro všechny vinyly, který přijdou do obchodu. Zatím jsme těch titulů dovezli tak kolem 10-12 tisíc, takže poslouchám všechno. Samozřejmě dost času trávím nekonečným omíláním mých zhruba 50 nejoblíbenějších alb a kompilací.

Co považuješ za svůj největší úspěch?

Trošku z jiného soudku, jsem rád, že jsem se narodil v Čechách a to je celkem v klidu. Jak jsem řekl, kariéra DJe není to pro co jsem se rozhodl, ale zároveň mě fakt baví hrát z vinylů pro lidi, protože mám pocit, že nejsem vůbec marnej.

Co považuješ za svou největší prohru?

Až to prohraju, tak to bude konečný.

Zasáhla tě nějak tzv. krize taneční scény?

Těžko říct, kdy ta krize byla nebo jestli pokračuje a nebo ještě nebyla. Já to takhle nevnímám a vždycky mi přijde, že se krize spíše vyvolává, aby bylo takzvaně o čem psát. To je jako ve zprávách, v zimě se divěj, že je zima a létě, div se, horko.
My zatím jedem dál, takže si připravujeme do šuplíku krizový plán.)

merkurJaké jsou vaše perspektivy do budoucna?

Sleduj www.umerkura.cz a uvidíme.)

Co jsou to koněmažidle?

Myslíš snad židlamekoně ?-) Ne, netuším.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016